In anul 2020, romanii vor avea un salariu mediu pe economie de 1.000 de euro, trecand printr-o a€žetapa intermediara", in 2014, de 500 de euro. Daca Romania va reusi sa aiba in functie, in 2015, patru reactoare nucleare si complexurile energetice si sa majoreze capacitatea hidro, tara noastra va putea sa produca mai multa electricitate cu 70-80% decat in prezent si sa exporte de trei ori mai mult.
Romania va trece de la o economie in curs de dezvoltare la una mediu-dezvoltata in perioada 2015-2020, cand competitivitatea va fi comparabila cu cea din UE extinsa. Politica sociala va fi aliniata la standardele tarilor dezvoltate in circa 20 de ani, iar eliminarea decalajelor de dezvoltare intre mediul rural si cel urban va avea loc in 2020-2025. In ceea ce priveste politica fiscala, veniturile bugetare vor ajunge la o pondere in PIB apropiata de cea din tarile dezvoltate, de 37-38%, in perioada 2010-2012.
Pana in anul 2020 nivelul investitiilor straine in Romania se va ridica la aproximativ 100 miliarde euro, Romania va investi, pana in 2020, in intreg sectorul energetic, inclusiv pentru producerea de biocarburanti, aproximativ 30 miliarde euro, suma ce include doar resurse bugetare.
Romania va inregistra, la nivelul anului 2020, o capitalizare de 50 - 60 miliarde euro a fondurilor cu perioada lunga de maturitate, respectiv fonduri de pensii private facultative sau fonduri de pensii obligatorii, fonduri de asigurari de viata si de sanatate.
Insiruirea nu reprezinta datele reiesite dintr-un raport al vreunei institutii financiare sau al comisiei de prognoza, ci previziunile actualului ministru al Economiei si Finantelor, facute de acesta de-a lungul vremii. In repetate randuri, acesta s-a remarcat - si pana sa ocupe fotoliul ministerial - prin a€žaruncarea" in presa, cu mare usurinta, a unor date, care de care mai exacte, ce vor fi devenit realitate peste fix... 15-20 de ani. Si asta fara alte explicatii ale modului lor de calcul. Avem, vasazica, un ministru cu darul prezicerii, caruia se pare ca ii este mult mai la indemana viitorul indepartat decat prezentul crud. Probabil pe considerentul ca a€ždau bine" la public, astfel de declaratii creeaza o imagine de ministru performant, cu o viziune de perspectiva asupra economiei romanesti. In plus, pentru ele nu poti fi tras, prea curand, la raspundere. Multe dintre afirmatiile oficialului de la Finante nu au, din pacate, si un fundament, un studiu sau o proiectie realizata de profesionisti, parand doar simple aprecieri ale acestuia.
Desi are raspunsuri despre ce se va intampla peste 20 de ani, din pacate din politica economica a actualului ministru lipsesc planurile pentru perioada prezenta, lucru pe care il simtim pe pielea noastra. Nu putem contesta cresterea economica, dar aceasta nu este meritul vreunui ministru anume, conjunctura politica si economica, precum si intrarea in UE fiind doar cativa factori care au contribuit la aceasta. Avem nevoie de un ministru care sa contureze macar o politica financiara si economica capabila sa aduca un nivel de trai mai bun, o pensie mai mare si un viitor mai sigur. Cui ii foloseste azi sa stie ca in 2020 salariul va fi de 1.000 de euro? Daca va fi... In schimb, cand este vorba de lucruri mai palpabile, de stricta actualitate, domnul ministru nu mai pare atat de sigur pe el.
Balbaielile cu taxa de unica inmatriculare sau cele prin care incerca sa explice de unde vor fi luati banii pentru majorarea pensiilor, si fara sa se creeze o presiune asupra inflatiei, au facut inconjurul buletinelor de stiri. Nu ne ramane de facut decat sa asteptam ca, eventual, maine-poimaine, ministrul-Mafalda sa ne prezica si cati dintre noi vom mai fi pana in 2020...