Griul arnaut, materia prima pentru spaghetti, este tot mai vinat pe piata biocombustibililor.

Italienii vor fi nevoti sa scoata mai multi bani din buzunar ca sa-si cumpere traditionalele spaghetti. Asociatia producatorilor de paste din Peninsula a anuntat ca macaroanele se vor scumpi, in aceasta toamna, cu 20 de procente. Motivul? Griul arnaut, folosit la prepararea pastelor, este tot mai cautat ca biocombustibil. Din acest motiv, pretul sau a cunoscut o adevarata explozie.

Italia este unul dintre cei mai mari producatori mondiali de griu arnaut. Cererea tot mai mare de pe piata i-a obligat insa pe demnitarii de la Roma sa recurga si la importuri. 40% din griul folosit in Peninsula provine de peste hotare. Principalele tari exportatoare erau, pina de curi nd, Canada si Siria. Guvernul din Ottawa a anuntat insa ca nu va mai putea oferi griu arnaut Italiei, pina in luna noiembrie. Recoltele canadiene sint in crestere, dar productia se vinde pe piata biocombustibililor, la preturi foarte mari. La rindul lor, autoritatile siriene au interzis, de curind, exportul de cereale, din cauza secetei. Mario Rummo, presedintele producatorilor de paste din Italia, spune ca aceste evolutii vor afecta grav industria de care se ocupa. Spaghetele se vor scumpi considerabil. Majorarea de pret va reprezenta un soc pentru italieni - obisnuiti sa-si cumpere pastele de toate zilele foarte ieftin.