Romanii sunt nemultumiti de calitatea vietii, de pensii si de nivelul de sanatate si au tot mai putina incredere in Guvern si parament, la sase luni de la aderareala Uniunea Europeana. Cu toate acestea, increderea in Uniune se mentine la cote r

Romanii sunt nemultumiti de calitatea vietii, de pensii si de nivelul de sanatate si au tot mai putina incredere in Guvern si parament, la sase luni de la aderareala Uniunea Europeana. Cu toate acestea, increderea in Uniune se mentine la cote ridicate, indica rezultatele celui mai recent Eurobarometru prezentat la centrul Infoeuropa si citat de Mediafax.  Nivelul de incredere in UE se mentine la 65%, numai ca persoanele cu resurse reduse si educatie elementara si-au cam temperat optimismul. La polul opus se situeaza romaniii cu educatie superioara si cu resurse bogate.  Sociologul Dumitru Sandu apreciaza ca tendinta de scadere a increderii in UE se explica, pe de-o parte, prin lipsa de informatii si, pe de alta parte, prin raportarea resurselor proprii - educatie, bani, situatie - la sansele de reusita, in conditiile in care UE este asimilata ideii de competitivitate. MEDIUL SI TRANSPORTUL. In opinia lui Sandu, gradul de frustrare al romanilor este determinat mai ales de opinia privind serviciile sociale si infrastructura, care sunt comparate cu standardele europene. De exemplu, cei mai multi considera ca situatia mediului, transportul public, economia tarii, somajul, situatia asistentei sociale, costurile energiei, costurile de trai, asigurarea pensiilor, calitatea vietii, sistemul de sanatate din Romania sunt sub media UE. Numai in legatura cu cunoasterea limbilor straine romanii considera ca suntem peste media UE. Eurobarometrul Standard 67 a fost realizat in perioada 10 aprilie - 8 mai, pe un esantion de 1.019 persoane si arata modificarile de perceptie suferite de romani dupa aderarea tarii la UE. Marja maxima de eroare este +/-3,1%. Click aici pentru a citi Eurobarometrul. 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.