Ultimul sondaj al Comisiei Europene spune ca populatia Romaniei nu este multumita de calitatea vietii, de pensii si de nivelul de sanatate, iar increderea in Parlament si in Guvern scade.

Populatia Romaniei manifesta frustrare generalizata fata de calitatea vietii, pensii si nivelul de sanatate, la sase luni dupa aderarea la UE. In acelasi timp, increderea romanilor in Parlament si in Guvern este in scadere accentuata, dar increderea in UE se mentine ridicata, arata un nou sondaj Eurobarometru.

Astfel, increderea in UE s-a mentinut la acelasi nivel (65%), dar persoanele cu resurse reduse si cu educatie elementara sint mai putin increzatoare decit anul trecut. In schimb, gradul de incredere a crescut in rindul celor cu educatie superioara si cu resurse bogate.

Conform autorilor sondajului, aceasta diferentiere prefigureaza „tabloul perdantilor si al cistigatorilor din noua tranzitie de integrare europeana".

Majoritatea romanilor considera ca situatia mediului, transportul public, economia tarii, somajul, situatia asistentei sociale, costurile energiei, costurile de trai, asigurarea pensiilor, calitatea vietii, sistemul de sanatate din Romania sint sub media UE. Numai in legatura cu cunoasterea limbilor straine, romanii considera ca sintem peste media UE.

Pe de alta parte, romanii manifesta un grad imens de incredere in televiziune (88%), in timp ce increderea in institutiile statului, in general, este in scadere accentuata. Romania inregistreaza o contratendinta fata de UE, din acest punct de vedere. Desi in tarile europene increderea in parlamente si guverne sporeste, in Romania „se reduce consistent", de la 24-27%, cu ocazia Eurobarometrului precedent, la 19%, in prezent.