Lipsa de informatii si prostia suficienta pot duce la infamii mai mari decit scenariile Securitatii.

M-au revoltat citeva comentarii despre asa-zisele note de informator adresate Securitatii de inginerul Gheorghe Ursu pe care le-am cit
Lipsa de informatii si prostia suficienta pot duce la infamii mai mari decit scenariile Securitatii.

M-au revoltat citeva comentarii despre asa-zisele note de informator adresate Securitatii de inginerul Gheorghe Ursu pe care le-am citit, in urma cu doua zile, in editia electronica a Cotidianului.

Concluzia comentatorilor ca Gh. Ursu ar fi fost turnator mi se pare o infamie. Sau, in cel mai bun caz, o dovada de ignoranta. Asta cu atit mai mult cu cit autoarea articolului explica limpede si documentat cum trebuie citite asemenea note.

Fostii militieni Creanga si Stanica au incercat, inca din timpul procesului in care au fost acuzati de uciderea inginerului, sa acrediteze ideea ca Babu Ursu a fost de fapt omul Securitatii si ca ei n-au facut altceva decit sa urmeze inalte ordine, in vederea lichidarii unui turnator incomod.

Reiau aici doar citeva amanunte din povestea lui Gheorghe Ursu, arestat pentru detinere ilegala de valuta, in echivalent de 17 lei la data "retinerii" sale. Motivul real al arestarii: jurnalul sau, pe care il pastra la biroul sau de la ISLGC (Institutul de Studii si Lucrari pentru Gospodariile Comunale). "Omul Securitatii" se ducea la serviciu cu bicicleta sa Diamant. Dupa ce a fost arestat, bicicleta a ramas mai multe zile in fata institutului, apoi a fost arestata si ea. In institut, Ursu avea reputatie de om slobod la gura, pe cont propriu, dar nu de provocator. Stiu lucrurile astea de la unii dintre colegii lui de serviciu, care i-au pastrat amintirea de om remarcabil si impecabil. Un om de stinga tot mai dezamagit de evolutia PCR si a liderilor sai. Asadar nici pe departe un dusman al regimului, ci un critic al directiei in care o apucase comunismul autohton. Fara indoiala, o personalitate accentuata, cu insusiri de lider de opinie. Iar ca om de stinga, simplu proprietar de bicicleta, cu atit mai periculos in opiniile sale.

Pe scurt despre"turnatorul" Gh. Ursu: turistii in strainatate pe cont propriu aveau obligatia, prin lege, sa informeze Securitatea la intoarcere. Pentru grupurile organizate, asta era obligatia ghidului roman. Cine citeste cu atentie informarile lui Gh. Ursu descopera ca inginerul transmitea Securitatii critici ale sistemului autohton, pornind de la spusele unor interlocutori cel mai adesea intimplatori. Adica exact ceea ce scria si in nume propriu, in jurnalul sau. Chiar daca mi se pare odioasa, inteleg incercarea ex-militianului Stanica de a-si apara pielea, prezentindu-l pe Babu Ursu drept informator al Securitatii. Dar nu si imbecilitatea civililor care il acuza postum de turnatorie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.