Presedintele Traian Basescu e de alta parere. Domnia sa a declarat ca va promulga legea privind majorarea pensiilor doar dupa ce Guvernul ii va arata sursele de finantare. Alti factori sunt la fel de importanti:
- productivitatea muncii in indu
Presedintele Traian Basescu e de alta parere. Domnia sa a declarat ca va promulga legea privind majorarea pensiilor doar dupa ce Guvernul ii va arata sursele de finantare. Alti factori sunt la fel de importanti:
- productivitatea muncii in industrie a crescut in primele cinci luni ale anului cu 11,2 la suta, fata de 2006; ea a fost, in mai 2007, cu 16 la suta mai mare decat in aprilie (semn bun!);
- productia industriala a crescut, in mai 2007, cu 15,5 la suta fata de aprilie (semn, de asemenea, bun!);
- in ultimele 12 luni, inflatia a scazut la 3,8 la suta, tinta de inflatie fixata de Guvern pe 2007 fiind si ea in usoara scadere, 3,7 la suta (alt semn bun!).
Ingrijorarea cauzeaza, mai curand, scaderea rezervelor interne de titei si gaze. Guvernul nu poate fi facut insa raspunzator, fiind vorba de un fenomen natural. Si in trecut au existat prognoze de epuizare a rezervelor; ele au fost, pana acum, infirmate de descoperirea de noi rezerve sau urmarile au fost atenuate de noi procedee de prelucrare. Pe scurt spus, scaderea inflatiei, progresul tehnic si cresterea productivitatii muncii, pe de alta parte, sunt de natura a promova optimismul, si nu pesimismul, care tinde sa devina principala arma a politicianismului.
Nu-i mai putin adevarat ca, asa cum arata un recent studiu al prestigioasei University of California, Romania va ajunge la nivelul Europei de Vest, din punct de vedere economic, abia in 40-50 de ani, spre deosebire de Ungaria (in 30-35) si Republica Cehia, in 25 de ani.
Se stie ca defunctul Silviu Brucan starnise candva proteste cu prognoza celor 20 de ani necesari ca Romania sa devina o tara democratica, in sensul occidental - multora li s-a parut prea de tot mult; acum pare prea putin... Cei 40 pana la 50 de ani, estimati de University of California, indeamna, deci, mai curand la retinere. Nimic nu se realizeaza in economie fara munca si, mai ales, fara inteligenta. Sa mai amintim si vechiul proverb "cainii latra, caravana trece"?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.