Postul national a facut firmei Telesport o oferta pentru optiunea a sasea din drepturile de televizare a Ligii I. O decizie se va lua in aceasta dimineata.

Iesita din carti la inceputul returului din campionatul trecut, TVR a fost criticata vehement pentru modul bizar in care a pierdut optiunile 1 si 4 din programul de transmisii al Ligii I. La inceputul acestui an, un functionar din departamentul contabil al televiziunii de stat a provocat o intirziere de o zi in plata catre Telesport, detinatorul drepturilor pentru Liga I, si TVR a ramas fara fotbal. Alexandru Sassu, presedintele interimar al TVR, a incercat sa remedieze situatia si a demarat discutii cu Telesport, dar a preferat o atitudine echivoca. „Nu am discutat nimic, peste o saptamina va pot spune mai multe". Spre deosebire de fostul PSD-ist, Horatiu Nicolau (Telesport) a fost sincer si a recunoscut tratativele: „Am discutat cu Sassu si Todan si miine dimineata (n.r. - astazi) stim sigur ce se decide".

La ora la care TVR a deschis negocierile cu Telesport, nu se putea cumpara decit optiunea a sasea. Prima si a patra au fost cumparate de Kanal D, optiunea a doua apartine Antenei 1, iar National TV detine meciurile plasate la cotele de interes 3 si 5. Postul lui Horatiu Nicolau, Telesport, are optiunile 6, 7, 8 si 9, pe prima fiind de acord sa o vinda TVR. „La televiziunea mea vreau sa am in fiecare zi cite un meci, asa ca nu o sa dau TVR-ului mai mult de o optiune. Oricit ar plati, mai aproape e camasa de piele", a spus Nicolau. Discutiile cu postul din Dorobanti sint foarte aproape de a lua sfirsit si se pare ca pretul final va fi stabilit in jurul sumei de 600.000 de euro. „Mai avem de discutat asupra unor aspecte din contract, cum ar fi durata acestuia, modalitatile de plata, numarul de retransmisii, daca e vorba si de TVR International, plus alte detalii care pot face oricind sa cada un deal", a spus Nicolau.

Televiziunea nationala a suferit fara Liga I, iar acoperirea cvasitotala pe care o realizeaza in teritoriu garanteaza ratinguri bune la meciuri fara un interes deosebit. Cumparind optiunea a sasea din noua posibile, TVR stie ca se expune unor riscuri mari. Oamenii ei vor alege la negocieri ceea ce ramine dupa ce au optat Kanal D, Antena si National TV, care au prioritate pentru primele cinci meciuri. Prin urmare, Dinamo, Steaua, Rapid, CFR Cluj nu vor aparea niciodata la TVR, fiind nevoie de un fler urias al oamenilor din Dorobanti in a „mirosi" meciurile capabile sa ofere un spectacol comparabil cu cel al granzilor deja amanetati. Dumitru Dragomir, seful Ligii Profesioniste de Fotbal, este insa de alta parere: „La cit de interesant a devenit campionatul nostru, orice optiune este o afacere foarte buna". Reamintim ca, din sezonul viitor, campioana Romaniei se va califica direct in grupele Ligii Campionilor, vicecampioana va merge in preliminariile aceleiasi competitii, alte patru echipe urmind sa ne reprezinte in Cupa UEFA.

Alexandru Sassu, dupa ce a falsat spunind ca nu a discutat cu nimeni despre optiunea a sasea, a declarat ca institutia pe care o conduce este interesata de aspect. „Nu e chiar asa de simplu. La TVR sint probleme cu banii si, apoi, dureaza aprobarile. Nu e ca la un post privat, unde banii se elibereaza mult mai repede". Surse din cadrul TVR spun ca presedintele interimar nu ar avea sustinerea oamenilor mai vechi din televiziune, care nu vor ca un intrus sa le strice jocurile. Fotbalul este insa o „drojdie" eficienta in cresterea audientei, asa ca, spun gurile rele, Horatiu Nicolau a fost deja rugat sa ajute TVR. Patronul Telesport neaga insa acest lucru: „Eu nu sint angajat politic, deci nu vad cum s-ar putea crea presiuni asupra mea. Chiar daca as vrea, nu pot sa ajut TVR, pentru ca toti cumparatorii de drepturi pentru Liga I si-au achitat obligatiile contractuale".

Dragomir vrea mai multi bani Sezonul 2007-2008 este ultimul pentru care drepturile de televizare a Ligii I sint vindute catre Telesport. Contractul a plecat acum patru ani, de la 6,075 milioane de dolari, ajungind pentru sezonul care va incepe pe 28 iulie la 8 milioane, gratie unei cresteri anuale de zece procente. In ceea ce priveste urmatorul sezon, Dragomir a declarat pentru Cotidianul la sfirsitul saptaminii trecute ca „vom vinde drepturile unei firme, prin licitatie, dar vom introduce in contract o clauza prin care sa nu primim anual sub 10 milioane de dolari". La licitatie, a spus Corleone, pot participa inclusiv firme din strainatate.

Cit se cistiga din drepturi Telesport este obligata sa plateasca Ligii 8 milioane de dolari pentru acest sezon, banii fiind in mare parte acoperiti din revinzarea drepturilor catre alte televiziuni. Kanal D plateste 4 milioane pentru optiunile 1 si 4, Antena 1 circa 2 milioane pentru al doilea meci, National TV - 1,8 milioane pentru optiunile 3 si 5. Restul este acoperit de Telesport, care are aproape gratis dreptul de a transmite patru meciuri din fiecare etapa! In cazul in care TVR cumpara optiunea a sasea, atunci profitul firmei lui Nicolau creste simtitor.