Retailerul intentioneaza sa se extinda in tarile cu comunitati de romani numeroase. Lantul de retail Diverta, parte a grupului RTC, intentioneaza ca, pe termen lung, sa isi deschida magazine si in afara tarii. Statele vizate sint in special cele in care comunitatea de romani este foarte bine reprezentata, precum Spania si Italia. "Sintem interesati in general de Spania, Italia, Franta, tari in care comunitatea de romani este foarte bine reprezentata", ne-a declarat Ligia Zaharia, director de marketing la Diverta, conform careia prima lansare de peste granite nu va avea loc anul acesta.

In magazinele Diverta din afara tarii se vor comercializa carti in limba romana, alaturi de alte produse media autohtone. "Cartea romaneasca, filmele romanesti, muzica romaneasca sint cele mai cautate produse in sectiunea «international» a site-ului dol.ro (site prin care grupul comercializeaza carti, film si muzica - n.red.)", mai explica Zaharia motivul pentru care Diverta tinteste piata externa. De altfel, compania si-a facut deja debutul peste granite, avind parteneriat cu o retea de librarii din Republica Moldova.

Diverta mizeaza anul acesta pe o cifra de afaceri de aproximativ 42 de milioane de euro, fata de 38 de milioane de euro cit a inregistrat in 2006.

Oficialii retailerului sustin insa ca, in prima jumatate a acestui an, vinzarile au depasit estimarile anterioare. "La carte am estimat o crestere de 20%, fata de nivelul de 8 milioane de euro atins in perioada similara a anului trecut. In realitate am vindut insa mai mult", a mai spus Zaharia. Vinzari foarte bune au fost semnalate si la jucarii. Astfel, retailerul a vindut in prima jumatate a acestui an cu 40% mai mult raportat la aceeasi perioada a lui 2006, in conditiile in care estimasera o crestere de numai 15%. "Piata romaneasca de jucarii incepe sa creasca, iar aderarea la UE a favorizat aceasta evolutie. Estimam ca in medie, anul acesta, un copil din Romania va primi jucarii in valoare de 20 de euro, cu circa 40% mai mult fata de 2006", a mai spus Zaharia. In reteaua Diverta, vinzarile de jucarii au crescut anul trecut cu 39%, pina la 1,4 milioane de euro, si vor avansa in acest an cu 15-20%.

Lantul de magazine Diverta face parte din RTC Holding, unul dintre cele mai mari grupuri de retail si distributie din Romania. Pe segmentul carte Diverta are ca principali competitori librariile Rao si Carturesti.