Seful statului a dat asigurari ieri ca va promulga legea prin care se maresc pensiile, dar numai dupa ce se va convinge ca nu este o unba "mincinoasa".

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca Legea pensiilor va fi promulgata, dar ca atunci cand va face acest lucru vrea sa aiba convingerea ca ea va fi aplicata. Seful statului a solicitat Guvernului sa prezinte fundamentarea bugetului de asigurari sociale din care se platesc pensiile. Basescu a precizat ca va promulga legea, chiar daca va fi nevoie sa o intoarca o data la Parlament, dar vrea sa aiba constiinta impacata ca actul normativ va duce la cresterea pensiilor.

"Nu voi promulga o lege minicionoasa", a declarat seful statului. Traian Basescu i-a denuntat public pe "politicenii care exercita presiuni asupra Presedintelui Romaniei sa promulge o lege" care trebuie "sa fie fundamentata in raport cu Constiutia". Presedintele s-a aratat iritat de "minicuna pe care o proapaga Geoana, Voiculescu" in legatura cu faptul ca el nu o sa promulge legea. Declaratiile celor doi polticieni sint considerate de presedinte ca fiind "o gogorita de vara, o minciuna in spiritul acestor domni".

Seful statului a promis ca atunci "cind voi promulga legea voi soilcit guvernului fundamentarea ei". El a readus aminte ca insusi premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat oficial, tot in acest an, ca nu exista surse de finantare pentru majorarea pensiilor. Majorarea in sine a pensiilor, in general, o considera "un lucru bun". Ceea ce i-a atras atentia ca legea nu are o o baza bugetara au fost "bilbiielile ministrilor". El a accentuat ideea ca va promulga legea doar "daca e acoperita fiananciar".

Daca Legea nu are "surse sustenabile", creeaza "din 2008 un defeicit in bugetul asigurarilor sociale", mai spune Basescu, care i-a cerut premierului, printr-o scrisoare publica, sa-i comunice, daca majorarea pensiilor se va face, cumva, prin: modificarea plafoanelor de la care se acorda ajutoarele de incalzire, a celor de compensare a medicamentelor, dar si sa-i prezinte o proiectie bugetara pina in 2011. "O voi promulga chiar daca o sa o intorc la Pralament", a mai spus, in final Basescu despre legea de majorare a pensiilor.

El a mai spus ca mai multi politicieni lanseaza, in aceste zile, o serie de alte demagogii, printre care si cea legata de Parcul Bordei. L-a atacat pe predecesorul sau la Cotroceni, implicat in actiunea la Parcul Bordei: "domnul Iliescu si-a gasit o noua revolutie, Revolutia de la Bordei".