Evolutia din ultimele zile a pietei monetare a fost una relativ calma, la aceasta contribuind, in principal, volatilitatea ridicata a cursurilor de schimb ale principalelor monede, generata de operatiunile speculative.
Tocmai pentru a nu mai crea presiune pe dobanzi in perioada in care se realizeaza plati la bugetul de stat, BNR nu a mai atras luni excesul de lichiditate in depozite cu scadenta la o luna, ci la doua saptamani, masura care nu a mai fost aleasa de mai multi ani.
Astfel, in urma licitatiei organizate de banca centrala au fost atrase depozite in valoare de un miliard de lei, la dobanzi medii de 6,66% si maxime de 6,75%. Reamintim ca, incepand cu ultima parte a lunii aprilie, BNR a fost nevoita sa realizeze mai multe operatiuni de tip repo, prin care imprumuta bancile comerciale, pentru a suplini lipsa de lei din piata monetara, creata tocmai prin platile ridicate la buget.
Prin aceasta scadere a dobanzilor este posibil ca BNR sa fi dat un semnal pietei ca este pregatita sa mai a€˛taie" un sfert de punct procentual din dobanda de politica monetara, care se situeaza in prezent la 7%, fata de 8,75%, la jumatatea lui februarie. O noua scadere a dobanzii, cauzata de aprecierea puternica a leului, era luata in calcul de bancheri de ceva mai multa vreme, ei avand in vedere lipsa de reactie in piata valutara a BNR. Cu o dobanda ridicata, moneda romaneasca ofera in continuare una dintre cele mai bune oportunitati de investitie, intre monedele tarilor din zona, considerate economii emergente.
Daca banca centrala pare decisa sa continue reducerea dobanzii de politica monetara, in schimb randamentele acordate de Ministerul Economiei si Finantelor pentru titlurile de stat vandute nu inregistreaza scaderi semnificative. Astfel, joia trecuta, Finantele au plasat o emisiune de titluri de stat de tip benchmark cu valoarea nominala de 143,36 milioane lei (45,7 milioane euro), randamentul mediu fiind de 7,13%/an si scadenta la trei ani si trei luni, in timp ce valoarea initiala a emisiunii fusese de 500 milioane lei (159 milioane euro), iar oferta totala a bancilor de 768,56 milioane lei (245 milioane euro). Randamentul maxim acceptat de Trezorerie a fost de 7,15%, asemanator cu cel al emisiunii din iunie, randamentul mediu fiind de 7,13% fata de 7,14%. Finantele au programat, pentru cel de-al treilea trimestru al acestui an, sase emisiuni de obligatiuni de tip benchmark cu scadente la 3 si 10 ani, in valoare totala de 1,2 miliarde lei (383 milioane euro), si sase emisiuni de certificate de trezorerie cu scadente la 6 si 12 luni, in valoare totala de 1,4 miliarde lei (447 milioane euro). In ceea ce priveste nivelul dobanzilor solicitate de bancile comerciale pentru creditele acordate, se observa o mentinere a acestora la valori mai mari cu cel putin patru puncte procentuale fata de nivelul dobanzii de politica monetara a BNR. Astfel, pentru creditele de nevoi personale nivelul mediu al dobanzilor era cuprins zilele trecute intre 11,4 si 13,1%, in functie de modul de obtinere a imprumutului, ipotecar sau nu.