Dupa o pauza de sapte ani, trupa americana a lansat un nou album, „Zeitgeist", care va fi distribuit in Romania incepind cu saptamina viitoare.

Daca in anii ’90 muzica indie-grunge era asociata automat, printre alte nume, cu Smashing Pumpkins, la sfirsitul anului 2000 grupul a sustinut un gigantic concert de adio. Solistul Billy Corgan s-a implicat rapid in alte proiecte muzicale, cintind la chitara alaturi de New Order, pentru ca mai apoi sa se lanseze alaturi de noua sa formatie, Zwan. Dupa ce singurul album lansat in aceasta formula nu a avut un impact prea puternic, Billy Corgan a anuntat, in urma cu vreo doi ani, ca planuieste sa reuneasca Smashing Pumpkins.

In urma cu citeva zile a aparut primul album al trupei reunite, dar in componenta ei nu au ramas decit doi dintre membrii originali: solistul Billy Corgan si bateristul Jimmi Chamberlin. Discul se numeste „Zeitgeist" („Spiritul vremii"). Daca pe coperta apare o ilustratie cu Statuia Libertatii scufundata pina la genunchi intr-o mare rosie, mesajele politice se infiltreaza si in versurile unor piese. Ce-i drept, intr-un mod care a atras ironiile criticilor: „Vreau sa lupt, vreau sa lupt/ o revolutie-n aceasta noapte", spune Corgan in „United States". Tonul militant nu e convingator, cum de altfel nu sint nici marturisirile despre propriile iubiri sau maximele despre „lumina interioara".

In ceea ce priveste soundul in care sint integrate aceste texte, „Zeitgeist" este, cu siguranta, cel mai hard&heavy album al grupului. Renuntind la tonurile mai pop din piese precum „1979" si „Tonight Tonight", aceasta ultima productie aduce multe riff-uri de chitara si valorifica experienta fostului baterist de jazz Chamberlin. Chiar daca o mare parte a presei suspina dupa discurile de inceput ale trupei, ceea ce aduce acum Smashing Pumpkins este un album bine inchegat, in care vocea „vampiroida" a lui Corgan face casa buna cu agresivitatea partii instrumentale. Albumul, distribuit in Romania prin A&A Records, se va afla in magazinele bucurestene incepind de saptamina viitoare.

De ce 2007 ar putea fi cel mai neprofitabil an pentru industria muzicala aflati la www.cotidianul.ro/select