Tori Amos va concerta vineri, la Sala Polivalentadin Bucuresti. Vedeta americana vorbeste pentru Cotidianul despre muzica, politica si feminitate.

Ce crezi ca ar trebui sa cunoasca romanii despre tine, despre muzica ta?

Cel mai important lucru care trebuie spus e ca nu eu cint la pian, ci pianul cinta la mine.

Care e atunci mesajul acestei muzici?

Avatarurile, sau formele de lumina sonice cum le mai spun eu, care se automodeleaza in ceea ce as numi o arhitectura cvadridimensionala. In acest spatiu, fara a-ti parasi locul, poti calatori cu o viteza mai mare decit cea a luminii daca te lasi purtat de aceste entitati sonore.

Care e mesajul, vino-ncoa’-ul noului tau CD?

Unul provocator. Sexual si spiritual vorbind.

Ai spus undeva ca acest album reprezinta intr-un fel o ruptura fata de lucrarile tale anterioare. Poti detalia putin?

Nu este o inregistrare tipica, traditionala, de cintaret sau compozitor. Este o lucrare realizata din mai multe stiluri de compozitie. Cind mi-a venit ideea, mi-am dat seama ca aveam de ales intre a face mai multe albume in acelasi timp sau un album cu multe voci diferite. Am optat pentru ultima varianta.

Pe cine personifica cele cinci fete/fete de pe coperta noului tau CD?

„American Doll Posse" e compus din cinci femei inspirate din principalele cinci zeite ale Pantheonului grec precrestin. Inainte ca Sfintii Parinti ai Bisericii sa estompeze principiul feminin, forma feminina a divinitatii era exprimata si personificata in majoritatea culturilor.

Turneul de acum va insuma in final 120 de concerte. De ce asa multe?

Asta inseamna sa fii un performer international. Daca nu o faci in acest fel, mai bine stai acasa.

Citi spectatori te astepti sa aduni la concertele tale pina la sfirsitul turneului?

Nu e vorba de numarul lor; e vorba de energia pe care o schimba intre ei toti cei care se afla acolo.

Ce ai dori sa stii despre Romania?

Incep sa inteleg pentru prima oara energia unui loc pe care il vizitez abia dupa ce il parasesc. Pentru a intelege vechile istorii, virtejurile, care ajuta la formarea unei imagini complete, e nevoie insa de timp, iar mie-mi place sa citesc...

Care e cel mai important mobil care iti stimuleaza creatia in acest moment?

Sa transmit generatiei urmatoare de creatori, cita vreme mai pot, uneltele creativitatii mele.

Care sint cele mai importante lucruri pe care trebuie sa ti le insusesti pentru a face o muzica mai buna?

Disciplina. Vointa de a crea si perseverenta, deoarece, chiar daca ceea ce compui la un moment dat nu este la nivelul la care ar trebui sa fie, pina la urma s-ar putea sa obtii ceva nemaipomenit.

Daca ai putea trimite in spatiu una dintre piesele tale, ca un mesaj catre alte civilizatii, pentru care dintre ele ai opta?

Daca as face publica aceasta alegere, toate celelalte piese ale mele s-ar razvrati si s-ar revolta la adresa mea.

Ce personalitati ti-au marcat existenta?

Stra-strabunica mea, de origine Eastern Cherokee, care a supravietuit experientei „Trail of Tears" pentru a spune povestea acestei drame (in urma Actului de stramutare din 1830, amerindienii Cherokee au fost fortati sa se mute pe Teritoriul Indian, viitorul stat Oklahoma, deplasare soldata cu peste 4.000 de morti din rindul lor - n.red.).

Spuneai intr-un interviu ca muzica ta porneste de la ideea ca „personalul este politic". Acum sustii oarecum contrariul, ca „politicul devine personal". Ai putea explica aceasta schimbare de directie?

In lumea politica se iau decizii care ii despart pe fii si pe fiice de mamele lor. Daca moartea unui copil nu este un lucru personal, spuneti-mi atunci ce este.

Nu-ti sint straine controversa si criticile. Care dintre ele te-a afectat cel mai tare?

Intrebarea e prea personala.

O parte a lumii priveste SUA ca pe un „stat arogant". Ce crezi ca ar trebui sa stie non-americanii despre SUA?

Inteleg de ce America poate parea aroganta din cauza politicilor actuale si, de asemenea, din cauza unor celebritati care nu fac decit sa se ajute pe sine, dar trebuie sa aveti in vedere si faptul ca America are peste 300 de milioane de locuitori, asa ca nu ne puteti judeca pe toti doar pentru acei citiva narcisisti.

Dupa cum probabil ai aflat, romanii ii sustin in acest moment pe britanici si pe americani in Irak. Ai vreun mesaj pentru trupele noastre de acolo?

Personal, le port un mare respect tuturor soldatilor care-si apara tara, sint mereu bine veniti la spectacolele mele din orice parte a lumii ar fi ei.

De ce au nevoie americanii pentru a alege presedinte o femeie sau un afro-american? Cind crezi ca se va intimpla acest lucru?

Pentru ca americanii sa faca o asemenea alegere, lucru care ar putea fi o iluminare, trebuie mai intii sa recunoastem ca situatia pe care o creeaza barbatii albi aflati acum la putere este cumplita. Asta nu inseamna ca acesti barbati albi aflati la putere ne vor duce la pierzanie, ci ca ne aflam in aceasta ingrozitoare situatie in privinta politicii americane, la nivel global vorbind, in principal din cauza a citorva barbati albi. Daca am putea recunoaste cu totii acest lucru, daca l-am putea include in constiinta colectiva, atunci poate ca am fi deschisi la un punct de vedere care sa vina din partea unui grup diferit.

Intrebarea urmatoare am pus-o si altor muzicieni. Dupa cum probabil stii, nici unul din compozitorii celebri de muzica clasica nu s-a sinucis. Cum iti explici acest lucru? De ce este diferita muzica rock?

Pentru ca toti afurisitii aceia au murit de sifilis (o boala care iti afecteaza creierul si puterea de luare a deciziilor) inainte sa fi avut posibilitatea de a reflecta asupra unui astfel de gest.

Cind ascult unele dintre piesele tale, am senzatia ca aceasta este muzica pe care mi-ar placea s-o ascult inainte de a muri. Ce i-ai raspunde unui copil de cinci ani, care te-ar intreba „Cum este muzica ta?"?

Magica.

Intre muzica si activism Tori Amos si-a inceput cariera la sfirsitul anilor ‘70 si de atunci a adus publicului noua albume in care abordeaza stiluri si teme ce i-au consacrat titulatura de „artist controversat". De la chestiuni legate de sexualitate si raporturi de putere pina la probleme religioase. Daca primul album de succes, „Little Earthquakes", era o altfel de disectie a vietii personale, „Under the Pink" isi gaseste inspiratia in picturile Georgiei O’Keefe si ale lui Salvador Dali. In timp ce discul „Boys for Pele" porneste de la imaginea feminitatii din Hawaii, unde artista declara ca „a luat ceaiul cu diavolul", facind aluzie la drogurile halucinogene, „From the Choirgirl Hotel" isi are ca punct de pornire experienta traumatica a avortului. „To Venus and Back" contine piese despre femeile ucise la granita dintre Mexic si SUA, iar „Strange Little Girls" aduce o serie de portrete feminine. Piesele de pe „The Beekeeper" alcatuiesc o retea in care politica, sexualitatea si religia sint termenii-cheie, iar ultimul album, „American Doll Posse", investigheaza relatia dintre cele cinci alter egouri pe care si le-a creat artista.

Mai multe informatii si noutati despre Tori Amos, pe www.cotidianul.ro/select