Este concluzia cercetatorilor, ca urmare a studiilor efectuate de un grup de climatologi londonezi asupra fenomenului de incalzire globala, spusa mai pe intelesul nostru, al romanilor inghititori de clisee epocale.  Nu mai vin am

Este concluzia cercetatorilor, ca urmare a studiilor efectuate de un grup de climatologi londonezi asupra fenomenului de incalzire globala, spusa mai pe intelesul nostru, al romanilor inghititori de clisee epocale.  Nu mai vin americanii! Sau poate doar inot, caci calcule recente arata ca anul 2100 va oferi o drastica consistenta replicii gangsterilor din filmele de serie B "sleeping with fishes" ("dormind cu pestii"), intr-un New York scufundat de apele Atlanticului. Anuntul egaleaza cel mai sumbru scenariu de film: doua treimi dintre cele mai mari orase ale lumii aflate in zone de coasta, insumand astazi peste 634 de locuitori, sunt direct amenintate de nivelul crescut al marilor. "In aceasta ecuatie, problema nu consta in perspectivele sumbre pe care la aduce data aproximativa ce reiese din calculele noastre", a declarat Phil McGinley, diretorul departamentului pentru studiul curentilor marini din cadrul NY Meteorological Research Centrum. "Semne ale acestui an 2100 se pot vedea inca de astazi, cand zonele de coasta sunt din ce in ce mai des teatrul unor inundatii catastrofale si care se vor repeta pe parcursul anilor la intervale din ce in ce mai scurte. Cazul Indoneziei e din pacate un trist exemplu".  Geografiia€¦ fatidice. Alaturi de Indonezia si China, India, Bangladesh sau Vietnam, toate state cu mari aglomerari urbane, sunt principalele zone de risc de pe coastele de sud-est ale Asiei. Continentul de la antipozi si Africa se adauga sumbrului clasament de 180 de state amenintate de rata alerta a cresterii nivelului marilor, cu peste 58 de centimetri pana la sfarsitul secolului. "Chiar daca cifra pare nesemnificativa, impactul ei real poate fi devastator", avertizeaza Rajendra Pachauri, director al IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change). "Sa nu uitam ca, in principalele zone de risc, aproape in exclusivitate dependente de agricultura, inundarea terenurilor arabile este egala cu o condamnare la moarte".  Logistica mortii. "Cunosc bine situatia Indiei si a Bangladesh-ului. Pe o scara de 1 la 10, aceste doua state sunt pregatite doar in proportie de 0,5 % sa faca fata unei asemenea catastrofe de proportii", subliniaza climatologul Atiq Rahman. "Lovitura va fi suportata aproape in exclusivitate de populatia dependenta de mica agricultura, care traieste oricum la limita subzistentei". Dar si statele puternic industrializate se afla pe lista victimelor acestui "worst case scenario" dat publicitatii de climatologi. Totusi, conform acelorasi calcule, exista sanse foarte mici ca un continent precum America sa fie afectat direct. Aici temerea planeaza, ca de regula, mai cu seama in domeniul emigratiei din zonele sinistrate. Solutii insa nu exista. Scafandrieri ne facem, cum zicea Nenea Iancu. Ca nici Marea Neagra n+o sa mai fie singurul nostru vecin mai de Doamne-ajuta!  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.