Volumul "Poezia populara a romanilor din Valea Timocului" - culese de Cristea Sandu Timoc - aparut la Editura Ager ofera prin introducerea realizata de academicianul Nicolae Cartojan o scurta radiografie a situatiei romanilor din Serbia de acum 70 de
Volumul "Poezia populara a romanilor din Valea Timocului" - culese de Cristea Sandu Timoc - aparut la Editura Ager ofera prin introducerea realizata de academicianul Nicolae Cartojan o scurta radiografie a situatiei romanilor din Serbia de acum 70 de ani. "Romanii timoceni au dreptul sa fie si ei auziti in ceea ce au mai scump in inima lor si in ceea ce a pastrat coeziunea lor: cantecul. Implinim dar o datorie fata de cultura neamului, acordand un loc de cinste sufletului romanesc din Timoc" - aprecia Cartojan. Situatia romanilor din Timoc a ramas neschimbata, problemele lor fiind in continuare in afara interesului autoritatilor de la Bucuresti. Cristea Sandu Timoc marturiseste la randul sau despre folclorul timocean: "Cand am pornit sa colind plaiurile mele natale, cu scopul colectionarii folclorului in anul 1937, am crezut ca munca va fi terminata in cursul unui an. Dar lucrurile s-au petrecut cu totul contrariu si opera a durat cativa ani, fara a fi adunat intregul tezaur spiritual timocean pe care mi l-am propus". (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.