Blair are sarcina de a-l ajuta pe presedintele palestinian Mahmud Abbas sa construiasca institutii pentru un stat viabil, dupa ce Hamas a preluat Gaza.
Data fiind miza, aceasta este o sarcina care merita asumata in ciuda unui mare risc de esec.
Blair are sarcina de a-l ajuta pe presedintele palestinian Mahmud Abbas sa construiasca institutii pentru un stat viabil, dupa ce Hamas a preluat Gaza.
Data fiind miza, aceasta este o sarcina care merita asumata in ciuda unui mare risc de esec. Insa daca Blair nu va primi un sprijin substantial, esecul va avea loc. Patru elemente guverneaza rolul lui Blair: nu este posibila pacea pana cand Guvernul palestinian nu va stapani propria casa; nimic nu este posibil atata vreme cat Gaza ramane un osuar; Abbas nu poate lua puterea si Hamas nu poate fi slabit in lipsa unui ajutor economic extern masiv; este imperativa limitarea daunelor produse de conflictul israeliano-palestinian fata de orice altceva trebuie facut in Orientul Mijlociu.
Blair nu este primul om de stat care incearca sa-i ajute pe palestinieni. James D. Wolfensohn, fostul sef al Bancii Mondiale, a incercat mai inainte. Wolfensohn a reusit un oarecare progres, insa nu a fost indeajuns, mai ales atunci cand SUA, Israelul si UE au ales sa infomenteze financiar pe palestinieni dupa victoria neasteptata a Hamas in alegerile din 2006. Wolfensohn a plecat plin de frustrare.
Blair este omul de stat de cel mai inalt rang care s-a implicat in conflictul arabo-israelian. Nu poate fi respins ca un functionar lipsit de o baza politica. Rolul sau a fost binecuvantat si de Abbas si de premierul israelian Ehud Olmert. Are experienta implicarii in chestiunile arabo-israeliene si de mai multi ani a facut presiuni pentru eforturi de rezolvare a problemei palestiniene.
In acelasi timp Blair nu va accepta ordine de la SUA. Asa ceva ar fi un sarut al mortii, avand in vedere modul controversat in care Blair a urmat politica SUA in Irak. Cel putin pe hartie Blair va lucra pentru asa-numitul Cvartet, care include UE, ONU si Rusia. De asemenea, rolul sau formal este limitat la a-i ajuta pe palestinieni sa-si rezolve problemele economice si politice, nu sa incerce sa negocieze un acord de pace - o sarcina rezervata secretarului de stat SUA, Condoleezza Rice. (...) Insa chiar daca Blair va putea rezolva problema dezvoltarii economice, el nu se poate opri aici daca Abbas va avea o sansa de succes. Blair va trebui sa castige asigurari din partea siraelienilor ca viata pentru palestinieni - atat in Cisiordania cat si in Gaza - va deveni mai buna. Aceasta include o mai mare libertate de circulatie, atat in Cisiordania cat si intre aceasta si fasia Gaza.
Se pare ca Blair va face presiuni asupra Israelului pentru ca acesta sa-si dovedeasca intentiile prin oprirea colonizarilor din Cisiordania. Blair va mai trebui sa faca presiuni asupra palestinienilor sa-si inceteze atacurile impotriva Israelului, inclusiv din partea Hamas, altfel eforturile de pace vor fi spulberate de reluarea luptelor. Ca intotdeauna, o astfel de oprire a atacurilor va fi la mila extremistilor care incearca sa faca pacea imposibila. Toate acestea trebuie indeplinite inainte ca SUA sa poata incerca inca o data sa obtina un acord politic intre israelieni si palestinieni. S-ar putea ca obstacolele sa scurteze "optiunea Blair". Insa toti cei care isi doresc un rezultat pozitiv pentru Israel, Palestina si Orientul Mijlociu trebuie sa-i ureze succes lui Blair.
Robert Hunter a fost ambasador SUA la NATO intre 1993-1998 si consilier al RAND Corporation.
Copyright: Project Syndicate/RAND, 2007
www.project-syndicate.org
www.rand.org


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.