Vaticanul a ajuns la concluzia ca Biserica Catolica este "unica biserica adevarata a lui Isus Cristos", starnind controverse in randul crestinilor de alte rituri.


Congregatia pentru Doctrina Credintei, institutia Bisericii Catolice c
Vaticanul a ajuns la concluzia ca Biserica Catolica este "unica biserica adevarata a lui Isus Cristos", starnind controverse in randul crestinilor de alte rituri.


Congregatia pentru Doctrina Credintei, institutia Bisericii Catolice care este urmasa temutei Inchizitii, a oferit ieri intepretarea oficiala despre pozitia Bisericii conduse de Episcopul Romei. Astfel, Biserica Catolica este "unica biserica adevarata a lui Isus Cristos", relateaza AFP. Celelalte confesiuni crestine sunt asezate de documentul de 16 pagini emis de Congregatia pentru Doctrina Credintei sub umbra unei "rani", caci ele nu recunosc primatul pontifical, comenteaza Washington Post, citand un material pregatit de Reuters.


REINTERPRETARE. Textul pregatit de Congregatia pentru Doctrina Credintei, organism condus de cardinalul Joseph Ratzinger inainte de a deveni Papa Benedict al XVI-lea, dupa moartea lui Ioan Paul al II-lea in aprilie 2005, este in fapt o dezvoltare a unor teze cuprinse intr-un text al institutiei datand din 5 septembrie 2000, intitulat "Dominus Iesus" in care, printre altele, protestantii nu erau considerati membri ai unor "Biserici" veritabile. Termenul grecesc originar "catholicos" inseamna de altfel "universal", ajungand sa desemneze insa biserica crestina vestica de rit latin, romano-catolica. Extrem de sensibila disputa intre Biserica Romano-Catolica si cea Ortodoxa privind intaietatea uneia dintre cele doua confesiuni crestine a punctat toata istoria timpurie a crestismului european, ajungandu-se in cele din urma la Marea Schisma din 1054. Controversa legata de textul publicat ieri practic anuleaza hotararile Conciliului Vatican II, din 1962-1965, vazut ca o incercare de modernizare a Bisericii Catolice prin ecumenism, deschiderea fata de celelalte biserici.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.