Fiul fostului prefect PSD de Bihor Aurel Tarau, arestat in 2001 pentru contrabanda cu produse petroliere, s-a intors in Romania dupa cinci ani petrecuti in SUA.

Potrivit saptaminalului „Bihoreanul", Adrian Tarau se afla vineri la Oradea, unde s-a intilnit cu un redactor al publicatiei. Omul de afaceri oradean a fost arestat pe 20 aprilie 2001, de procurorul Alexandru Lele, sub acuzatia de complicitate la contrabanda. Fiul fostului prefect PSD era acuzat ca a mijlocit, prin intermediul firmei Lucmir, un import de 1.495 de tone de benzina, sub forma de kerosen, si ca, astfel, s-a sustras de la plata accizelor si a taxei de drum. Dupa 48 de ore, prin interventia directa a fostului premier Adrian Nastase, care a declarat public ca nu crede in „arestarile de vineri seara", Tarau a fost eliberat. Ulterior, Parchetul Curtii de Apel Oradea l-a scos de sub urmarire penala. La scurt timp, Tarau a parasit tara si s-a stabilit in SUA.

In 2002, Alexandru Lele a fost acuzat de luare de mita si indepartat din magistratura. Parchetul General l-a trimis pe tinarul procuror Cristian Panait sa-l ancheteze pe Lele. Panait s-a sinucis la scurt timp de la declansarea anchetei, fara a lasa o scrisoare prin care sa-si explice gestul. Parchetul General a redeschis de mai multe ori dosarul de contrabanda al lui Tarau, dar cercetarea penala n-a putut fi dusa la capat, din lipsa de probe concludente. Saptaminalul „Bihoreanul" a dezvaluit ca, in America, Tarau a pus pe roate o afacere imobiliara de milioane de dolari. El i-a declarat reporterului „Bihoreanului" ca nu intentioneaza sa porneasca noi afaceri in Romania si ca a revenit in tara doar pentru a-si revedea parintii.

Tarau sustine ca, oficial, a fost absolvit de orice vina in dosarele deschise pe numele lui, singurele probleme fiind cele cu dusmanul sau declarat, fostul procuror Alexandru Lele, initiate chiar de fiul fostului prefect. „Nu voi renunta sa ma lupt cu el, mai ales cind stiu ca am dreptate. Va trebui sa raspunda pentru ceea ce a facut. Mi-a cerut functie pentru a ma pune in libertate, iar cunoscutilor mei, sume imense de bani", a spus Tarau.