Consiliul director al FMI se va intruni la apelul tarilor emergente, care doresc ca Europa si SUA sa accepte deschiderea procesului de selectie a candidatilor pentru postul de sef al acestei institutii, relateaza Reuters, preluata de NewsIn.
Postul de conducere al FMI a fost mereu ocupat de un european de la crearea acestei institutii, in 1945, conform unui acord informal prin care SUA numesc presedintele organizatiei-sora a FMI, BM.
FMI se afla sub presiunea exercitata de "Grupul celor 11", care reprezinta peste 110 state in curs de dezvoltare din Africa, Asia, America Latina si Orientul Mijlociu, care militeaza ca urmatorul sef al FMI sa fie selectat dintr-un grup de candidati pe baza de merit, si nu de nationalitate.
"Momentan, nu putem vorbi despre candidati. Vrem mai intai sa cadem de acord asupra unui proces de selectie, si vrem ca in acest proces sa fie inclusi si candidati din alte parti ale lumii, nu numai din Europa", a declarat un inalt oficial dintr-un stat in curs de dezvoltare.
Reprezentantii natiunilor emergente sunt de parere ca deschiderea procesului de selectie este cruciala intr-o perioada in care FMI a decis sa se reformeze, pentru a deveni mult mai reprezentativ, prin recunoasterea cresterii influentei in cadrul economiei mondiale a Chinei sau a altor state emergente.
Ministrul american de Finante, Henry Paulson, a declarat la inceputul acestei saptamani ca Statele Unite ale Americii nu vor contesta traditia conform careia Europa alege seful Fondului Monetar International, precizand insa faptul ca Washington-ul vrea ca acel candidat sa aiba o "prestanta adevarata".