Fostul premier de Villepin urmeaza sa fie acuzat pentru denuntarea calomnioasa a lui Sarkozy, in 2004. Jacques Chirac se ascunde in spatele constitutiei.

Domiciliul fostului premier Dominique de Villepin a fost perchezitionat, joi, tim
Fostul premier de Villepin urmeaza sa fie acuzat pentru denuntarea calomnioasa a lui Sarkozy, in 2004. Jacques Chirac se ascunde in spatele constitutiei.

Domiciliul fostului premier Dominique de Villepin a fost perchezitionat, joi, timp de peste sase ore, in urma noilor acuzatii aduse fostului demnitar in afacerea Cleastream, prin care s-a incercat compromiterea, printre altii, a actualului presedinte Nicolas Sarkozy.

Judecatorii francezi au ridicat de la domiciliul lui Villepin mai multe dosare, dar si doua note "secret militar", care au fost imediat sigilate.

Dominique de Villepin a protestat, joi, spunind ca "nu a dorit sa ancheteze, nici sa compromita vreo personalitate politica". El a mai cerut sa "dispuna de statutul de martor asistat", un statut situat intre cel de martor - impotriva caruia nu este formulata nici o acuzatie - si cel de inculpat, pentru a avea acces la dosarul juridic si pentru a se "apara", informeaza NewsIn.

Lucrurile au luat o intorsatura nefericita pentru fostul premier o data cu descoperirea unor note incriminatoare, din 2004, stocate in calculatorul fostului general Philippe Rondot, membru al serviciilor secrete franceze. Conform acestora, de Villepin, actionind la sugestia presedintelui Chirac, a inminat justitiei, prin intermediul unui tert, informatii false privind conturile secrete ale unor politicieni francezi. Sumele ar fi provenit din comisioanele de peste 500 de milioane de dolari, incasate dupa vinzarea catre Taiwan a sase fregate construite de concernul francez EADS. Victimele denuntului calomnios, constituite in parte civila, sint Nicolas Sarkozy, Laurent Fabius, Dominique Strauss-Kahn, Jean-Pierre Chevenement.

De Villepin a fost considerat principalul candidat al dreptei pentru presedintie si s-a bucurat de sprijinul presedintelui Chirac, pina in 2006, cind rivalul Nicolas Sarkozy s-a impus in cadrul partidului. Probele dosarului Clearstream arata ca, in cursul anului 2004, de Vilepin a profitat de faptul ca detinea portofoliul Internelor si a incercat compromiterea lui Sarkozy prin inducerea in eroare a justitiei.

Dominique de Villepin a avut, pana acum statutul de martor in afacerea Clearstream, insa el risca sa fie acuzat de "denunt calomnios". In lumina noilor probe poate fi incriminat si fostul presedinte Jacques Chirac, insa el a invocat prevederea constitutionala conform careia nu poate fi cercetat pentru faptele petrecute in timpul mandatului prezidential.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.