Cladirile din ansamblul Baneasa sint construite sa reziste la cutremure mai mari de 8 grade pe scara Richter. Dezvoltatorul spune ca, la un astfel de cutremur, nici macar finisajele nu vor avea de suferit.

Rezistenta cladirii si compartimentarea au beneficiat de toata atentia proiectantilor. „Datorita peretilor structurali din beton armat, deformatiile orizontale din timpul unui seism sint reduse, ceea ce asigura confort si siguranta structurala si o protectie corespunzatoare a finisajelor, atit interioare cit si exterioare. Cladirile sint construite pentru a rezista la o actiune seismica de 8,5 grade pe scara Richter", informeaza dezvoltatorul proiectului. Sistemul de fundatii este alcatuit din radiere si talpi continue de fundatii din beton armat. Peretii subsolurilor sint din beton armat de 25 de centimetri, iar in zona adapostului de aparare civila, peretii vor avea 40 de centimetri grosime. La proiectarea structurilor de rezistenta s-a urmarit realizarea conditiilor de siguranta (rezistenta, stabilitate, durabilitate) atit la actiuni gravitationale, cit si la actiuni seismice, prin respectarea normelor in vigoare privind calculul si alcatuirea constructiilor. Fundatiile, peretii si planseele de peste subsol realizeaza o cutie rigida din beton armat care asigura o legatura generala la baza cladirii si o transmitere foarte buna a incarcarilor verticale si din seism.

Ansamblul va fi astfel construit incit sa ofere un confort maxim. „Preocuparea de a asigura un confort ridicat se regaseste inca de la modul in care sint organizate parcelele cu cladiri pe contur si spatiile gradina in centru, in zona linistita si cu un grad de securizare mai ridicat", ne-a spus Radu Grosu, coordonatorul echipei de arhitecti din cadrul proiectului Baneasa. Peretii interiori de gips carton cu care se realizaza compartimentarea interioara sint chituiti la rosturi si vor fi vopsiti cu vopsea lavabila de culoare alba. In spatiile umede, bucatarie si baie, sint placati cu faianta. Gresia folosita este Marazzi.

Peretii interiori care despart locuintele de spatiile comune sau de apartamentele vecine sint din caramida, dar placati tot cu placi de gips carton. Inainte de montarea pardoselii finale, in apartamentele din Baneasa Rezidential, se toarna sape flotante alcatuite din polistiren extrudat. Acestea sint protejate la rindul lor de sape slab armate, care ofera o buna izolatie termica si fonica. Pardoselile folosite in camerele de zi sint calde, gen parchet. „Pentru fonoizolarea intre apartamente de pe acelasi nivel s-a optat pentru separarea apartamentelor cu pereti de caramida cu goluri, iar pentru izolarea pe verticala sint prevazute straturi fonoizolante in alcatuirea pardoselilor" a precizat Radu Grosu. Fiecare proprietar din Baneasa Rezidential va beneficia de living-room, 1,2,3 dormitoare, in functie de numarul de camere ale apartamentului, zona de servit masa, hol, bai pentru fiecare dormitor si dressing, grup sanitar de serviciu si bucatarie. Tencuiala fatadelor este realizata in sistem (tip Baumit sau similar). Acesta presupune termoizolatie cu polistiren, plasa din fibra de sticla si tencuiala decorativa. Se monteaza de asemenea si profiluri de PVC aferente (profil picurator, profil pentru muchii si profil pentru soclu). „Din punct de vedere termic sistemul de termoizolatie instalat pe fatade si timplaria de aluminiu cu geam termopan de calitate contribuie la obtinerea unui bilant energetic foarte bun care are ca efecte directe o atmosfera placuta in spatiile interioare, indiferent de sezon, si un consum de energie mai scazut" a mai spus Radu Grosu. Aticele sint protejate prin montarea unor sorturi din tabla vopsita (tip Lindab sau similar).

Soclurile cladirilor sint tratate din punct de vedere tehnic. Termoizolatia se realizeaza din polistiren extrudat, finisajul fiind acelasi cu cel al intregii fatade (din punctul de vedere al materialului si al culorii). Zonal, pe fatada se realizeaza placari din caramida aparenta tip Smorlesi sau similar. Acest placaj se face pe un suport de zidarie de caramida eficienta tip GVP termoizolat cu polistiren de cinci centimetri grosime. Timplaria este montata pe precadre metalice executate din profiluri de otel grunduite. Jaluzelele exterioare care sint tip rulou (aparente la interior) sint prevazute cu lamele termoizolate din aluminiu cu spuma poliuretanica, actionate electric. Se monteaza jaluzele la timplaria exterioara de la parter, iar intre etajele 1- 4 se monteaza jaluzele doar la timplaria exterioara de la dormitoare. Ferestrele au ochiuri fixe sau mobile cu deschidere interioara batanta sau oscilo-batanta. Glafurile exterioare si interioare ale ferestrei sint din piatra naturala tip Titanmar sau similar cu bizot la partea superioara. Timplaria exterioara este de tip Wicona sau ceva asemanator, iar jaluzelele sint de culoare inchisa. Locuitorii ansamblului sint alimentati cu apa rece de la reteaua de apa existenta in zona. In plus, la subsolul cladirilor se gaseste un hidrofor care asigura apa menajera in cazul in care apa va fi oprita de la retea. Aceste hidrofoare mai au rolul de a asigura apa in caz de incendiu. Conductele de apa sint din otel laminat zincat. (Nicu Stan)

Confort la priza Instalatiile electrice au rolul de a asigura iluminatul artificial, functionarea aparatelor de climatizare, a aparaturii electrocasnice, a aparaturii de birou, precum si a pompelor si a ventilatoarelor, echipamente specifice destinatiei cladirii. Va exista un tablou general pentru partile comune, pentru fiecare imobil, cu contorizare separata. Din acest tablou se alimenteaza instalatiile electrice din subsol si iluminatul exterior. Pentru o buna protejare a locatarilor, in apartamente si pe scara, circuitele electrice se executa cu conductori din cupru izolati, instalati in tuburi de protectie montate ingropat.

Investitie cu consultanta si proiectare de „firma" In spatele unui proiect imobiliar nu se afla doar dezvoltatorul, ci si echipa care se ocupa de infrastructura, proiectarea locuintelor sau construirea acestora.

Oficialii care se ocupa de proiectul Baneasa spun ca au decis sa mearga pe mina unor companii prestigioase in transformarea acestui proiect din macheta in cartier. Developerul acestui proiect este compania Baneasa Investments. Aceasta s-a asociat in anul 2000 cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB) si cu o serie de investitori privati pentru a dezvolta proiectul Baneasa. Actionari sint USAMVB – 49,8808%, SC Herastrau SA – 21,6550%, International Business and Trading Corporation – 11,9012%, SC Comaliment SA – 11,4716 %, SC ASD Miorita – 5,0835% si o persoana fizica – Andrei Mihai Bejenaru, care detine 0,0079%. Trebuie spus faptul ca universitatea a contribuit cu terenul. In calitate de proprietar al terenului, Baneasa Investments este cea care supravegheaza planificarea proiectului, construirea strazilor provizorii si asigurarea utilitatilor.

Proiectantul general al ansamblului Baneasa este compania americana Callison, specializata in design comunitar. Callison ofera servicii de arhitectura, planning, decoratiuni interioare, peisagistica, consultanta si este specializata in arhitectura de sedii de companii, zone comerciale, clinici de sanatate, hoteluri si zone rezidentiale – unele dintre aceste proiecte cistigind premii internationale prestigioase. Pentru Baneasa, cei de la Callison s-au ocupat de designul conceptual si de master plan. Printre clientii Callison se numara companii de renume, precum Microsoft, Hewlett-Packard, Boeing si Nike. In ceea ce priveste infrastructura, s-a optat pentru o companie romaneasca - Western Outdoor. Aceasta este, conform oficialilor Baneasa Investments, consultant general pentru investitii, proiectant de urbanism si pentru infrastructura. Printre clientii Western Outdoor se numara companii locale si internationale: MobiFon, McDonald’s, Shell, Bayindir, Equity Partners (UK), TK Development (Danemarca), Betamag (Franta). (Valentin Baesu)

Cine a gindit casele si blocurile Proiectarea zonei rezidentiale a durat citeva luni. Intre timp s-a lucrat, iar primele cladiri cu apartamente sint aproape finalizate.

Planul pentru prima faza a proiectului rezidential a fost conceput de Zip Studio, o companie cunoscuta prin lucrarile realizate in Statele Unite, Asia de Sud si Romania. Conform celor de la Baneasa Investments, activitatile multidisciplinare ale Zip Studio sint caracterizate prin sinteza intre tehnologiile specifice diverselor programe de arhitectura si aspectele culturale ale fiecarui proiect – de la ansambluri rezidentiale la sedii de corporatii, centre comerciale si hoteluri, cu accentul pe identitatea productiei arhitecturale. Firma este prezenta din 2001 in Romania, oferind servicii profesionale complete in toate fazele proiectelor de arhitectura si interioare. In cazul Baneasa, cei de la Zip Studio s-au ocupat de cladirile cu apartamente. In aceasta faza, constructorul este Comnord. Printre lucrarile realizate de aceasta firma se numara hotelul Howard Johnson, centrul comercial Jollie Ville Pipera sau Mobexpert Baneasa.

In ceea ce priveste vilele, de proiectarea acestora s-a ocupat firma Mihai Radu Architects Pllc, o companie de arhitectura si design interior care a cistigat numeroase premii internationale, cu birouri in Statele Unite si Europa. MRA are in portofoliu constructii rezidentiale, comerciale sau institutionale, cu proiecte pe trei continente – America de Nord, Europa si Africa. In portofoliul de clienti MRA se afla Procter&Gamble, Banca Mondiala, Natiunile Unite, Alltrom, The World Monuments Fund, New York University si altii. (Valentin Baesu)

Rasfoieste suplimentul la http://rezidential.cotidianul.ro/ Citeste mai mult despre Proiectul imobiliar Baneasa Baneasa, miniorasul de peste un miliard de euro Proiectul imobiliar Baneasa este cea mai mare investitie anuntata pina acum in Romania. Investitorii se pregatesc deja sa lanseze cea de-a doua faza a proiectului rezidential. Metroul va ajunge in Baneasa Rezidential Proprietarii de locuinte din ansamblul Baneasa Rezidential vor beneficia de scoala, gradinita, generoase spatii verzi si chiar si de biserica. Locuinta aproape de locul de munca si de mall In Baneasa, linga ansamblul rezidential se vor construi un centru comercial si un parc de afaceri. Vedetele: Apartamentele cu doua dormitoare Cele mai cautate unitati locative din ansamblul Baneasa Rezidential au fost locuintele cu doua dormitoare. Apartamente doar cu finisaje din import Pentru a-i convinge pe loc eventualii cumparatori de apartamente, dezvoltatorul complexului rezidential Baneasa a dispus ca locuintele sa fie dotate cu finisaje de calitate. Creditul cu rata de pina la 65% din venit Pentru achizitionarea unui apartament in cadrul acestui ansamblu rezidential variantele de plata sint creditul bancar si achitarea esalonata a apartamentului. Structura pentru 8,5 grade pe scara Richter Cladirile din ansamblul Baneasa sint construite sa reziste la cutremure mai mari de 8 grade pe scara Richter. Dezvoltatorul spune ca, la un astfel de cutremur, nici macar finisajele nu vor avea de suferit. Interviu. „Vom reduce putin suprafetele, astfel ca preturile apartamentelor vor fi accesibile" Componenta rezidentiala a proiectului Baneasa intra in a doua faza de dezvoltare. In luna septembrie vor incepe vinzarile noilor apartamente, care difera destul de mult de cele disponibile in prima faza. Mai multe detalii despre proiectul rezidential Baneasa puteti afla din interviul acordat pentru Rezidential de Alin Negulescu, director de vinzari in cadrul Baneasa Rezidential.