Aproximativ 70 de milioane de oameni au votat pe Internet sau pe telefon "noile" sapte minuni ale lumii, care urmeaza sa fie anuntate pe 7.07.2007, pe un stadion din Lisabona.

Votantii au avut de ales dintre 21 de finaliste, anuntate
Aproximativ 70 de milioane de oameni au votat pe Internet sau pe telefon "noile" sapte minuni ale lumii, care urmeaza sa fie anuntate pe 7.07.2007, pe un stadion din Lisabona.

Votantii au avut de ales dintre 21 de finaliste, anuntate in ianuarie 2006 si alese din 77 de situri culturale, de un juriu format din arhitecti prestigiosi, alaturi de fostul director general al UNESCO, Federico Mayor, anunta MEDIAFAX. "Favoritele" in cursa pentru minunatie se stiu si ele inca de o luna. Este vorba despre 10 din cele 21 de situri propuse pentru concurs:

Acropolele din Atena Orasul mayas Chichen-Itza din Mexic Colosseumul din Roma Turnul Eiffel din Paris Marele Zid Chinezesc Ruinele incase de la Machu Picchu din Peru Orasul Petra din Iordania Statuile din Insula Pastelui Monumentul Stonehenge din Marea Britanie Mausoleul Taj Mahal din India. In mai, Academia chineza a facut un lobby puternic pe linga cetatenii chinezi pentru a vota in masa Marele Zid Chinezesc, pe motiv ca monumentul national al mandarinilor si-a ratat sansa acum 2.000 de ani, cind grecii au fixat cele sapte minuni ale lumii. Mai putin entuziasmati sint responsabilii culturali din Cambodgia, care nu cred ca principala atractie a tarii, templele de la Angkor, aflata printre finaliste, are sanse de a fi aleasa. "Putini cambodgieni au acces la Internet si, chiar daca tot poporul ar vota, nu ar fi suficient", a declarat pentru AFP Sim Sarak, directorul general al ministerului culturii de la Phnom-Penh.

Ideea pentru desemnarea celor sapte noi minuni ale lumii i-a venit regizorului elvetian Bernard Weber dupa ce rebelii talibani au distrus statuile uriase ale lui Buddha din Bamiyan, Afganistan, in 2001.

Criticii nu au ocolit insa nici aceasta initiativa. "Campania nu este nici democrata, nici stiintifica", a declarat pentru AFP Nicole Bolomey, specialist din cadrul UNESCO. Aceasta pentru ca, spune ea, toate privirile sint indreptate astfel spre un numar mic de monumente celebre deturnate de la siturile care sint cu adevarat in pericol, incluse in Patrimoniul Mondial initiat de UNESCO. "Taj Mahal nu risca sa se prabuseasca miine, dar alte situri din India sint in pericol", a atras atentia Bolomey. In plus, UNESCO a subliniat ca nu s-a implicat in nici un fel in campania celor sapte noi minuni ale lumii, desi institutia a fost invitata in nenumarate rinduri sa sustina proiectul. Reactii negative au venit si din partea Egiptului, concursul fiind calificat drept "o lovitura publicitara" de catre secretarul general al Consiliului Suprem pentru Antichitati, Zahi Hawass. Singura minune din antichitate ramasa in picioare, piramidele egiptene de la Gizeh, nu a intrat in competitie pe motiv ca "este deja o minune de onoare a lumii".

Mai multe detalii despre concurs, pe http://www.new7wonders.com/index.php

(I.D.)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.