Noi n-am fost in stare sa demolam un monument al ororii si terorii, Casa Republicii. Si sa reluam de la zero constructia. In 1990, Regele Mihai avea 67 de ani, era mai tanar decat presedintele Iliescu la al treilea mandat.
Numai un popor cu mar
Noi n-am fost in stare sa demolam un monument al ororii si terorii, Casa Republicii. Si sa reluam de la zero constructia. In 1990, Regele Mihai avea 67 de ani, era mai tanar decat presedintele Iliescu la al treilea mandat.
Numai un popor cu maretie reuseste sa fie cel mai conservator si in acelasi timp uluitor de tanar. Ca dovada, cea mai veche monarhie din lume si tinerii ei printi mostenitori. Noi n-am fost in stare sa-i invitam in tara augustului lor bunic pe nepotii M.S. Regelui Mihai I, Nicolae si Mihai, de varste apropiate cu ale Printilor William si Harry. Ai nostri sunt chiar un pic mai tineri.
Spectacolul de duminica, 1 iulie, organizat pe Wembley pentru Printesa Diana a fost un regal. Tinerii printi au vrut sa fie o aniversare, nu o comemorare. Mama lor ar fi implinit 46 de ani. Lucrul cel mai important pe care l-a facut ea pe lume au fost cei doi printi mostenitori. Au urmat actele de caritate. Campaniile umanitare. si toaletele vandute la licitatie in acelasi scop.
Toate acestea au exorcizat-o de demonul deznadejdii. Al alcoolului. Al bulimiei. si de tot ceea ce o facea sa se simta in plus intr-o Casa Regala in care nu a fost niciodata acasa. Diana Spencer era o nobila de tara sau o tarancuta nobiliara. si s-a pomenit Cenusareasa. Consacrata chiar de prietena viitorului ei sot. Dupa feeria logodnei, a nuntii ca-n povesti si a lunii de miere, s-a mirat cativa ani ca viata de printesa sau de alteta regala nu-i un bal continuu.
Si a cazut intr-o depresie profunda. Au scos-o din prapastie dragostea de mama, compasiunea interumana si, finalmente, setea de viata. Din care au rezultat coarnele ramuroase puse Printului Charles. Cu domesticii.
Am sa scandalizez, evident. De regula, Lady Di este cea cainata, cea mult laudata si niciodata blamata. Iar Printul Charles este cel condamnat. Pentru iubirea vietii lui, Camilla Parker Bowles, cu care s-a potrivit mereu ca o manusa si care, de fapt, spre deosebire de Diana, era facuta sau nascuta sa devina regina. Doar ca sufletul ei-pereche nu a rugat-o sa-l astepte cand a plecat la armata.
Si asa a urmat binecuvantata mezalianta Charles&Diana. Binecuvantata pentru tronul Regatului Unit, asigurat cu doi succesori. Super-populari. Aparent paradoxal, cel mic, Harry, seamana fizic cu tatal lui si caracterial, mai ales cu mama. Iar cel mare ii seamana extraordinar mamei lui in aspectul fizic si tatalui, in aspect moral. E nascut sa fie rege. Si crescut in acest sens. Ii place, evident, sa danseze, sa se distreze. E tanar. Dar are totodata simtul datoriei. Stie ca in sangele lui curge obligatia de a se subordona poporului sau a carui suveranitate o reprezinta anticipat. Mama lui rebela n-a inteles aceasta obligatie, decat intr-o singura privinta, anume cea esentiala: ca fiii ei apartin Regatului.
In rest, a suferit cumplit de pe urma revelatiei ca viata ei cu Printul Charles nu-i o petrecere continua. La discoteca. Sau la concerte rock. Asa cum i-ar fi placut ei sa fie. Dupa perioada de auto-compatimire necontrolata si-a dat seama ca isi poate lua revansa. Prin pasiunea de mama exemplara. De sora caritabila a marilor cauze ale umanitatii. De top-model. si de amanta. Dupa divort, accidentul mortal de la Paris a curmat o aventura amoroasa de natura sa prejudicieze statutul augustilor ei fii. Regii si printii regali nu-si apartin. Cine uita asta nu merita.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.