Raportorul Dick Marty, care a acuzat Romania si Polonia pentru gazduirea inchisorilor CIA, este dat in judecata de vicepresedintele Parlamentului European.

Vicepresedintele polonez al Parlamentului European, Marek Siwiec, a declarat
Raportorul Dick Marty, care a acuzat Romania si Polonia pentru gazduirea inchisorilor CIA, este dat in judecata de vicepresedintele Parlamentului European.

Vicepresedintele polonez al Parlamentului European, Marek Siwiec, a declarat joi ca il va da in judecata pe raportorul Dick Marty, care i-a introdus numele in raportul care acuzau Romania si Polonia ca ar fi gazduit inchisori secrete ale CIA.

Actualmente eurodeputat socialist si vicepresedinte al Parlamentului European, Siwiec i-a cerut lui Marty sa-i scoata numele din raportul incriminator. "Nu am primit nici un raspuns, astfel incit voi fi obligat sa incep procedurile juridice pentru fals, pentru actiuni menite sa-mi strice reputatia", a declarat Siwiec, citat de NewsIn.

Potrivit raportului lui Dick Marty, Siwiec a fost la curent in perioada 1997-2004 "cu activitatile ilegale ale CIA pe teritoriul Poloniei", interval in care acesta a fost sef al Biroului National de Securitate al Poloniei.

Raportul Marty il acuza si pe omologul roman al lui Siwiec, Ioan Talpes, ca ar fi fost la curent cu activitatile secrete ale CIA si poate fi considerat vinovat pentru inchisorile secrete. Mai sint mentionati presedintii Ion Iliescu si Traian Basescu, ministrul apararii Ioan Mircea Pascu si Sergiu Medar, seful serviciilor de informatii militare. Dintre fostii demnitari polonezi, Marty i-a mai acuzat pe fostul presedinte Aleksander Kwasniewski, pe fostul ministru al apararii, Jerzy Szmajdinski, si pe seful serviciului de informatii al armatei.

Potrivit raportului Marty, Polonia a gazduit in inchisorile secrete pe unii dintre cei mai importanti prizonieri ai Statelor Unite. El si-a bazat raportul pe discutii cu mai mult de 30 de oficiali din serviciile de informatii europene si americane. Raportul sustine ca Romania si Polonia au fost alese de CIA, deoarece sint "vulnerabile economic si depind de sprijinul american pentru dezvoltarea strategica".

Polonia si Romania resping concluziile, pentru ca nici una dintre surse nu este identificata. "Acest raport, ca si precedentul raport din 2006, nu aduce nici o proba care sa-i confirme afirmatiile, cu execeptia unor surse neidentificate, a caror credibilitate nu poate fi estimata", preciza Ministerul de Externe roman, imediat dupa publicarea raportului. Marty a aparat folosirea surselor sub acoperirea anonimatului, spunind ca ele trebuie protejate, pentru ca ar putea fi acuzate de inalta tradare in tarile lor, in cazul in care identitatea le-ar fi dezvaluita.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.