Lansat in august 2006, cel mai mare microscop din lume a fost pus recent in functiune de catre cercetatorii britanici si va fi folosit in vindecarea unor boli precum osteoporoza sau Alzheimer.

Centrul de Nanotehnologie din Londra si Co
Lansat in august 2006, cel mai mare microscop din lume a fost pus recent in functiune de catre cercetatorii britanici si va fi folosit in vindecarea unor boli precum osteoporoza sau Alzheimer.

Centrul de Nanotehnologie din Londra si Compania FEI au construit primul microscop pe transmisie electronica, numit Titan.

"In vindecarea osteoporozei, Titan ne ajuta sa intelegem modul in care se inmultesc celulele bolnave", precizeaza pentru BBC News David Comb, cercetator al Institutului de Nanotehnologie din Londra. De altfel, oamenii de stiinta au inceput deja sa il foloseasca pentru a identifica orice tip de material, de la cele noi folosite pentru calculatoarele ultraperformante si pina la celulele afectate de diferite boli din tesuturile umane.

"Microscopul este capabil sa identifice atomi de numai 0,14 nanometri in diametru, iar un nanometru reprezinta a miliarda parte dintr-un metru. E cam cit iti creste unghia intr-un minut", apreciaza James Perkins, unul dintre oamenii de stiinta care foloseste giganticul microscop pentru a cerceta structura atomica a materiei, citat de BBC News.

Pentru a functiona la capacitate maxima, oamenii de stiinta au instalat microscopul intr-o camera controlata climateric si fonic la Colegiul Imperial din Londra, pentru care se cheltuiesc anual 740.000 de euro. Chiar si tehnicienii care lucreaza cu uriasul aparat vorbesc in soapta. "Daca suprafata studiata se misca, chiar si cu un milimetru, experimentul esueaza", adauga David McComb.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.