Violonistul va da in judecata Ministerul Culturii si Cultelor pentru ca nu a tinut cont de faptul ca el a cistigat concursul pentru vioara Stradivarius organizat in 1998.

Juriul prezidat atunci de Yehudi Menuhin l-a desemnat cistiga
Violonistul va da in judecata Ministerul Culturii si Cultelor pentru ca nu a tinut cont de faptul ca el a cistigat concursul pentru vioara Stradivarius organizat in 1998.

Juriul prezidat atunci de Yehudi Menuhin l-a desemnat cistigator pe Croitoru, dar acesta nu a intrat niciodata in posesia instrumentului. In replica, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a spus ca violonistul Gabriel Croitoru este liber sa dea in judecata ministerul pe care il conduce, dar ca el nu poate tine cont de un concurs organizat cu noua ani in urma, concurs care a avut un singur cadidat.

"Mai mult", a completat Iorgulescu, "eu l-am invitat pe Croitoru sa participe la acest nou concurs trecind peste faptul ca el a depasit virsta de 35 de ani, dar el nu a vrut. In plus, Croitoru si-a manifestat interesul pentru vioara Guarnieri care i-a apartinut lui George Enescu". "Din punctul meu de vedere, am sustinut deja un concurs pentru vioara Stradivarius, concurs pe care l-am si cistigat. Nu inteleg de ce ministrul nu tine cont de acest lucru", ii da Croitoru replica. Adrian Iorgulescu a sustinut ca tine neaparat ca vioara Stradivarius sa fie data in folosinta unui instrumentist tinar, pentru ca "un violonist ajunge la maximum de potential intre 25 si 35 de ani, virsta dupa care, tehnic vorbind, nu mai face fata". Croitoru, care are 40 de ani, a afirmat ca aceasta este doar teoria lui Adrian Iorgulescu, care e compozitor si nu instrumentist.

Noul concurs pentru vioara Stradivarius Elder 1702 va fi organizat pe 7 septembrie, la sala Studio a Filarmonicii "George Enescu" Bucuresti, iar repertoriul de concurs cuprinde lucrari de Bach, Paganini, Enescu si Mozart si, la alegere, un concert pentru vioara si orchestra de Beethoven, Bartholdy, Brahms, Ceaikovski sau Sibelius. Cistigatorului i se va incredinta vioara Stradivarius pentru o perioada de cinci ani, dupa care Ministerul Culturii va organiza un alt concurs, la care se va putea prezenta si cistigatorul de anul acesta, daca va mai indeplini conditiile de participare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.