AK-47, cea mai cunoscuta arma a mapamondului. Nascuta in URSS, importata pretutindeni in zonele de conflict. Cunoscuta drept "Cartea de credit a Africii".     Orientul Mijlociu, Africa, fostul Bloc Sovietic sau America Centrala au cele m
AK-47, cea mai cunoscuta arma a mapamondului. Nascuta in URSS, importata pretutindeni in zonele de conflict. Cunoscuta drept "Cartea de credit a Africii".     Orientul Mijlociu, Africa, fostul Bloc Sovietic sau America Centrala au cele mai percutante amintiri despre "odrasla" nascuta din mintea lui Mihail Kalasnikov, in 1947. Acronimul sau, AK-47, provine de la "Avtomat Kalasnikova model 1947" si implineste anul acesta 60 de ani. Kalasnikov "doarme linistit noaptea", dupa cum el insusi a declarat intr-un interviu pentru ziarul britanic The Guardian. Desi cu alta ocazie a comentat ca ar fi dorit sa fie mai degraba inventatorul masinii de tuns iarba. Poate si din cauza faptului ca in razboaiele din anii a€™90, conform statisticilor realizate la nivel global, 300.000 de oameni si-au pierdut viata in conflicte purtate cu AK-47.     EX MACHINA. Creatorul armei care deja este simbol in lumea intreaga a avut o cariera stralucita in domeniul designului de arme de foc pentru armata sovietica, Kalasnikov avand la activ multe alte inovatii pentru industria de armament, printre care si contorul special conceput pentru a tine evidenta proiectilelor lansate de pe tancuri. In 1949, AK-47 devenea arma standard din dotarea armatei sovietice, sub forma unei pusti usoare semi-automate de asalt. In anii a€™70-a€™80, dictatorii africani si factiunile rivale din tari, precum Angola sau Sudan, au facut o adevarata pasiune pentru "Kalasnikovuri", acestea putand fi achizitionate pe teritoriul continentului si cu 10 dolari bucata, pe piata neagra. Din cele 500 de milioane de arme de foc din lume, armele din "familia" Kalasnikov sunt estimate la 100 de milioane, iar 75 de milioane sunt AK-47, conform unui studiu recent facut de economistul Phillip Killicoat de la Oxford University.     POPULARITATE. Dupa cum arata Killicoat in cercetarea sa, AK-47 a beneficiat de la bun inceput de un avantaj de necontestat pe pietele de armament dupa cel de-al doilea razboi mondial: patentul sovietic nu era supus legilor de copyright, spre deosebire de armele americane, ca atare a fost "piratat" in liniste de oricine a fost interesat sa vanda acest produs acolo unde era cerere. "In ultima jumatate de secol, pusca de asalt AK-47 s-a consolidat drept cel mai ubicuu instrument de distrugere de pe planeta. Nici o alta arma nu se apropie de ea in termeni de durabilitate, pret mic, manevrabilitate si puterea bruta de a ucide", a comentat despre inventia lui Kalasnikov Max Boot, membru al Consiliului pentru Relatii Externe din SUA.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.