Grupul petrolier chinezesc de stat Sinopec a semnat un acord cu firma petroliera ruseasca Rosneft privind transportul unei cantitati suplimentare de petrol prin Mongolia, a anuntat media locala, finalizand astfel luni de intarzieri ale semnarii contr
Grupul petrolier chinezesc de stat Sinopec a semnat un acord cu firma petroliera ruseasca Rosneft privind transportul unei cantitati suplimentare de petrol prin Mongolia, a anuntat media locala, finalizand astfel luni de intarzieri ale semnarii contractului, relateaza Reuters, preluata de NewsIn.
Conform acestui acord, Rosneft va livra o cantitate anuala de 2,5 mil. tone de petrol incepand cu luna august. Luand in considerare acordul semnat de Rosneft cu principalul grup energetic chinez, China National Petroleum Corp. (CNPC), prin care Rosneft livreaza Chinei o cantitate de 8,9 mil. tone de petrol pe an, totalul exportat de Rusia catre China se va ridica la 11,5-13 mil. tone de petrol in 2008.
In ultimii trei ani, Rusia nu a reusit sa isi atinga tintele de livrare de petrol catre China, deoarece ruta de transport este foarte scumpa comparativ cu costurile de transport catre Europa.
In 2006, Rusia a livrat doar zece milioane tone de petrol (200.000 de barili pe zi), sub nivelul planificat de 15 milioane tone. Acest acord intre Rosneft si Sinopec a fost intarziat din cauza procesului de negociere, ambii parteneri incercand sa obtina conditii financiare mai bune.
Rosneft livreaza cea mai mare parte din petrol prin intermediul rutei feroviare Zabaikalsk, din apropierea granitei cu China.
China este al doilea consumator mondial de petrol din lume, dupa Statele Unite ale Americii, iar Rusia este al doilea producator mondial de petrol, dupa Arabia Saudita.
Rusia intentioneaza sa construiasca mai multe conducte petroliere si gazeifere de mari dimensiuni catre China pana la sfarsitul acestui deceniu sau in primii ani ai deceniului urmator.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.