Traian Basescu scindeaza PSD in doua si provoaca in partid revolta lui Ion Iliescu. Suparat ca seful statului l-a inclus in categoria "baietilor rai", iar Grupul de la Cluj a fost plasat in cea a "baietilor buni", Iliescu a facut, ieri, presiuni c
Traian Basescu scindeaza PSD in doua si provoaca in partid revolta lui Ion Iliescu. Suparat ca seful statului l-a inclus in categoria "baietilor rai", iar Grupul de la Cluj a fost plasat in cea a "baietilor buni", Iliescu a facut, ieri, presiuni ca centrul sa iasa la atac si sa dezavueze comportamentul lui Basescu. Potrivit unor surse din PSD, argumentul folosit de presedintele onorific a fost amestecul sefului statului in viata interna a social-democratilor. Revolta lui Iliescu nu a avut insa ecoul asteptat in Kiseleff, toata lumea agatandu-se de plecarea lui Mircea Geoana in strainatate si, implicit, de imposibilitatea luarii unei decizii. Grupul de la Cluj a pus batista pe tambal si a sustinut ca nu este nimic de condamnat in declaratiile lui Basescu si ca ele n-ar trebui luate prea in serios.
"De vreo doua saptamani, Iliescu este revoltat ca nimeni nu face nimic si ca partidul nu este solidar cu el. Intai a fost povestea cu Parchetul (n. red. audierea presedintelui executiv in dosarul Mineriadelor), iar acum chestiunea cu Basescu. Este foarte suparat si cere o interventie a centrului, iar centrul tace", ne-au declarat surse din partid. Aceleasi surse ne-au mentionat ca Ion Iliescu a pus mana pe telefon inca de la primele ore ale diminetii si a sunat mai multi lideri ai partidului pentru a le cere sa reactioneze fata de Basescu. "Au fost cativa si in Atena (sediul biroului parlamentar al lui Iliescu). Nu le-a cerut neparat o solidaritate cu el dar macar un comunicat de presa, o reactie", ne-au mentionat sursele citate. Pesedistii au mai sustinut ca este de asteptat ca saptamana viitoare, la sedinta Comitetului Executiv al PSD, Ion Iiescu sa ceara o pozitie radicala a PSD fata de interventiile repetate ale lui Traian Basescu.
Iliescu: "Neaparat sa se emita o pozitie oficiala"
Ion Iliescu a recunoscut, intr-un interviu acordat ziarului ZIUA, ca a cerut PSD sa "emita" o pozitie oficiala fata de declaratiile lui Basescu. Intrebat daca social-democratii vor taxa comentariile presedintelui, Iliescu a raspuns categoric: "Fara indoiala!". "Am discutat sa se trimita o....Neaparat sa se emita o apreciere oficiala pentru ca merita sa se reflecteze asupra consecintelor unei asemenea pozitii a domnului Basescu", ne-a declarat liderul PSD, sustinand ca "un om cu responsabilitatea lui Basescu ar trebui sa fie mai chibzuit si sa manifeste mai multa responsabilitate". "Speram ca presedinte Traian Basescu sa mai invete ceva din disputa pe care a avut-o cu Parlamentul. El trage niste concluzii total nepotrivite si crede ca ii sufla vantul in panze dupa referendum. El n-a retinut chestiunea de fond si anume ca Parlamentul i-a atras atentia asupra faptului ca incalca prevederile Constitutiei ca nu-si respecta mandatul constitutional si rolul pe care Constitutia o stabileste unui sef de stat", a spus liderul PSD. "Ceea ce a facut dansul e inadmisibil pentru un sef de stat. El nu respecta litera si spiritul Constitutiei (...)Face tot felul de aprecieri la adresa altora, la adresa PSD", a spus Iliescu.
Puscas nu vede nici un amestec
Unul dintre reprezentantii Grupului de la Cluj - Vasile Puscas a fost de parere ca seful statului nu s-a amestecat in viata interna a PSD. "Nu stiu daca se amesteca in viata partidului. Este o afirmatie despre reforma in partid, iar nu despre structura organizatorica si politica a partidului. Exact cum s-a referit si la reforma altor partide. Nu prin aceasta incalca Constitutia", ne-a spus Puscas. La randul sau, Ioan Rus a evitat sa faca vreun comentariu. "Nu stiu, n-am auzit declaratia si nici nu stiu. Nu am nici un comentariu. Treaba lui! Eu nu traiesc din ce zice el (n. red. Traian Basescu), deci nu am nici un comentariu!
Declaratia Cotrocenilor
"Nu stiu ce se va intampla in acest partid - ar putea sa se curete, ar putea sa-l trimita pe domnul Iliescu la pensie, ar putea sa-i spuna lui Hrebenciuc: "Mai baiete, decat sa faci negoturi de-astea de voturi si sa punem sub presiune parlamentarii disperati ca nu vor mai fi pe liste la urmatoarele alegeri, mai bine te duci tu si negociezi altceva - fier vechi... nu soarta tarii!"(...) Trebuie sa recunosc ca am apreciere pentru Rus, pentru Dancu, pentru Puscas... Sunt oameni cu are poti discuta".
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.