Conservele de legume si de fructe produse in Romania vor acoperi doar 10% din necesarul de consum, deoarece materia prima este afectata de seceta, astfel incat importurile vor creste, iar preturile vor fi dictate de importatori, a declarat presedintele FSIA, Dragos Frumosu.
Potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), daca industria alimentara din segmentul de legume si de fructe acopera in prezent 30% din necesarul de consum, in cateva luni aceasta pondere va reprezenta cel mult 10%. "Industria alimentara se confrunta, de multa vreme, cu grave probleme.
Mai mult, in acest an, seceta a agravat situatia, deoarece legumele si fructele sunt distruse. Prin urmare, in cel mai fericit caz, conservele romanesti vor acoperi doar 10% din consumul pietei", a spus Dragos Frumosu. Acesta a explicat ca pentru asigurarea cererii de consum vor creste importurile, iar preturile vor fi stabilite de importatori. "Cel tarziu in toamna, importurile pe acest segment vor creste si este logic ca importatorii vor dicta si vor creste preturile.
Nici in prezent productia noastra nu acopera cererea, dar situatia se va agrava in toamna. Problemele industriei alimentare romanesti sunt cauzate de absenta unei strategii, a unei politici agricole coerente si principalul responsabil este Ministerul Agriculturii", a mentionat Frumosu.
Potrivit acestuia, in industria de procesare a legumelor si a fructelor nu mai functioneaza decat "cel mult 40 de fabricute cu capacitati de productie foarte mici". "Principala problema este ca lipsesc depozitele de colectare. Estimativ, se poate spune ca ar fi necesare investitii de sute de milioane de euro, pentru a salva aceasta industrie.
In acest sens, s-ar putea utiliza si fonduri europene, dar lumea nu este informata si nimeni nu stie daca poate accesa sau nu acesti bani", a mentionat Dragos Frumosu. (NewsIn)