Ingrijorare - nou de botulism Un nou caz de botulism ar putea fi inregistrat la Galati dupa ce un tanar de 29 de ani cu simptomele acestei boli a declarat medicilor ca a consumat produse din conserve cumparate dintr-un magazin. Barbatul sustine ca a mancat din alimente la 22 iunie si, chiar daca a fost la mai multi medici, diagnosticul i-a fost pus tarziu la Spitalul de Boli Infectioase din Galati. Medicii au decis ca barbatul sa fie trimis la Bucuresti pentru confirmare, la Institutul Matei Bals.   Cercetari - Bacterie periculoasa Un nou studiu stiintific a demonstrat faptul ca atunci cand bacteria Listeria monocytogenes nu are suficient oxigen devine de o suta de ori mai puternica. Testul a fost aplicat pe porcii de Guinea, care au fost hraniti cu Listeria monocytogenes in medii bogate in oxigen sau intr-o ambianta normala. Cercetatorii apoi au masurat prezenta bacteriei in intestin, ficat si in splina dupa perioade de patru si sapte zile. Desi restrictiile de oxigen nu ajuta bacteria sa se multiplice in stomac, aceasta patrunde mai repede in organe.   Alimentatie - Magneziul combate diabetul Consumul de alimente bogate in magneziu poate reduce riscul a doua tipuri de diabet, conform unor studii bazate pe observatii, realizate de Institutul Karolinska din Stockholm. Fiecare adaos de 100 miligrame de magneziu admise scade riscul de diabet cu 15%. Sursele din care putem asimila magneziul sunt legumele cu frunze verzi, carnea, amidonul, cerealele, nucile si laptele. Statisticile recente arata ca adultii nu consuma doza zilnica admisa de magneziu, adica 320 mg pe zi in cazul femeilor si 420 mg la barbati.   Regulament - Fara ulei de peste O lipsa de suplimente de ulei de peste a fost preconizata in Europa de The European Federation of Health Product Manufactures datorita regulilor de igiena ale UE. Aceasta a avertizat asupra aparitiei acestei lipse in cazul in care termenul-limita pentru reglementarea neregulilor al companiilor care produc uleiul nu va fi prelungit. Noua legislatie prevede reguli pentru organizarea controalelor oficiale si verificarea produselor de origine animala destinate consumului uman si cere producatorilor evitarea contaminarii pestilor cu paraziti sau substante nocive.