Momentul implantarii protezei la genunchi trebuie amanat cat mai mult, incercandu-se terapii de incetinire a procesului de degradare a articulatiei, adica sa se intarzie artroza. Exista doua tipuri de artroza: cea esentiala, careia nu i s
  Momentul implantarii protezei la genunchi trebuie amanat cat mai mult, incercandu-se terapii de incetinire a procesului de degradare a articulatiei, adica sa se intarzie artroza. Exista doua tipuri de artroza: cea esentiala, careia nu i se gaseste nici o cauza, si cea produsa de o anumita cauza. Doctor Rodica Marinescu, seful Departamentului de artroscopie de la Spitalul Colentina, spune ca la artroza cu o cauza bine definita se pot aplica terapii de intarziere a ei. Astfel, nu este cazul sa se scoata cu grabire meniscul.

Cand se rupe meniscul si se scot peste trei patrimi din el, riscul de a face artroza este de 70%. Prin folosirea artroscopului si a metodelor de interventie cu acest aparat, meniscurile care nu au suferit rupturi mari pot fi reparate prin coasere sau se pot decupa portiuni mici din ele, tocmai pentru a le pastra in genunchi. Cand s-a impus totusi, datorita rupturii mari, indepartarea meniscului este bine sa se grefeze un alt menisc de la un cadavru. Implantarea grefei de menisc trebuie sa se faca mai devreme de cinci ani de la operatia de scoatere a meniscului. Transplantul de menisc da rezultate foarte bune.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.