Cercetatori din mai multe tari europene au identificat o gena asociata astmului infantil, boala cronica cea mai raspandita in randul copiilor. Gena, numita ORMDL3 si situata pe cel de-al 17-lea cromozom, "are o influenta extrem de mare as
  Cercetatori din mai multe tari europene au identificat o gena asociata astmului infantil, boala cronica cea mai raspandita in randul copiilor. Gena, numita ORMDL3 si situata pe cel de-al 17-lea cromozom, "are o influenta extrem de mare asupra dezvoltarii astmului in copilarie", explica intr-un articol publicat in revista Nature cercetatorii care au facut aceasta descoperire. Rezultatele studiului au aratat ca "aceasta versiune a genei asociata maladiei contribuie la cresterea cu 60%-70% a riscului de a dezvolta astm in copilarie".
Cauzele astmului sunt complexe, pe de o parte, fiind asociate cu mutatii genetice, iar pe de alta parte, cu alti factori, precum poluarea, expunerea la fumul de tigara, stresul, emotiile puternice, efortul sau infectiile.

"Descoperirea genei ORMDL3 nu explica in intregime fenomenul care provoaca astmul, dar furnizeaza o piesa importanta in acest puzzle", a precizat Miriam Moffatt, cercetator in cadrul Colegiului Imperial din Londra. Numarul cazurilor de astm a crescut in ultimele decenii, mai ales in zonele urbane, a subliniat Colegiul Imperial din Londra. Spre exemplu, in Marea Britanie, unul din opt copii se imbolnaveste de astm. In tara noastra, statisticile spun ca 7% dintre copiii romani sufera de aceasta maladie, insa rata prevalentei in randul micutilor este in continua crestere.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.