"BNR nu vrea sa distorsioneze echilibrul pietei, chiar daca au aparut tensiuni. Nivelul de echilibru este acela spre care ne va conduce piata", a spus Dijmarescu.
El a adaugat ca BNR are mai multe mijloace pentru a interveni in piata, strict in
"BNR nu vrea sa distorsioneze echilibrul pietei, chiar daca au aparut tensiuni. Nivelul de echilibru este acela spre care ne va conduce piata", a spus Dijmarescu.
El a adaugat ca BNR are mai multe mijloace pentru a interveni in piata, strict in domeniul leului, una dintre masurile mentionate fiind actiunea de sterilizare (n.r. - atragerea excesului de lichiditate). Viceguvernatorul sustine ca unul dintre motivele care a condus la situatia actuala, in care leul a cunoscut o apreciere fata de dolar si euro, este neimpozitarea conturilor curente. "Acum doi ani, colegii din Ministerul Finantelor au sustinut ca nu trebuie supuse impozitarii conturile curente. Aceasta omisiune o vedem astazi in piata", a spus Dijmarescu.
Viceguvernatorul BNR a adaugat ca liberalizarea contului curent, desi a inceput in urma cu sase ani, s-a incheiat in toamna anului trecut, iar toate criteriile au fost indeplinite de la 1 ianuarie 2007. Dijmarescu a precizat ca aceasta liberalizare a fost produsa in contextul in care fenomenul de globalizare isi pune o amprenta tot mai mare asupra tarilor emergente, dand ca exemplu Australia, Noua Zeelanda, China si, mai nou, Marea Britanie, unde au avut loc in ultima perioada mai multe actiuni legate de atentate teroriste. Potrivit viceguvernatorului BNR, aceste actiuni au facut ca investitorii sa se orienteze catre restul tarilor, mai ales catre Romania. "Asistam la aceasta atractie a capitalului catre Romania, care se pozitioneaza astazi strict in necesitatea sectorului bancar. Ceea ce observam este ca aceste fonduri nu migreaza pe piata de capital, pentru ca nu sunt destule titluri sau companii listate", a precizat Dijmarescu. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.