Costica Costanda conditioneaza renuntarea la despagubirea de 18 milioane de euro, pe care trebuie sa i le plateasca Primaria Capitalei, de eliberarea rapida a documentatiei de urbanism pentru Parcul Bordei.
Anuntul a fost facut, ieri,
Costica Costanda conditioneaza renuntarea la despagubirea de 18 milioane de euro, pe care trebuie sa i le plateasca Primaria Capitalei, de eliberarea rapida a documentatiei de urbanism pentru Parcul Bordei.
Anuntul a fost facut, ieri, de primarul general Adriean Videanu, intr-o conferinta de presa, cu precizarea expresa ca proprietarul terenului s-a judecat numai cu Consiliul General, nu si cu municipalitatea.
"Am convocat pentru 12 iulie o sedinta ordinara a Consiliului General si voi pune pe ordinea de zi proiectul de hotarare asa cum a dispus instanta in acea sentinta definitiva si irevocabila. In calitate de primar general, am obligatia sa creez premisele ducerii la indeplinire a hotararii judecatoresti, pe care nu o comentez. In legatura cu plata, luni am avut o discutie cu avocatul domnului Costanda si cu liderii grupurilor de consilieri din CGMB, in ideea de a gasi o solutie amiabila, care sa nu afecteze bugetul municipalitatii. In anumite conditii, respectiv aprobarea documentului de urbanism, dl. Costanda ar fi dispus sa renunte la acele penalitati aplicate Consiliului General - dar aceasta este efectiv responsabilitatea CGMB. Vreau sa constatati faptul ca tot timpul procesul s-a derulat numai intre dl. Costanda si CGMB. Costanda a incercat sa propuna Consiliului General inclusiv gasirea unei suprafete de teren echivalente, pe care sa infiinteze un parc, ca sa-si ia din responsabilitatea lui oprobriul public", a precizat Videanu.
Bordei, domeniu privat dintotdeauna
Primarul general a explicat ca terenul care face obiectul retrocedarii catre omul de afaceri Costica Costanda s-a aflat mereu in domeniul privat al municipalitatii. El a contracarat si "speculatiile unor politicieni", potrivit carora trecerea din domeniul public in cel privat s-a facut pe vremea fostului primar general Traian Basescu. "In 2003 nu a existat nici o hotarare de Consiliu General privind trecerea din domeniul public in cel privat. Toti consilierii generali ai PD si-au dat demisia in 3 octombrie 2002 si nu aveau cum sa participe la un astfel de proces. (...) Este o confuzie cu cei 4.000 mp, care sunt pe malul celalalt al zonei Bordei, unde a fost Restaurantul Bordei. Si care, in urma incendiului, a fost declasat si trecut din domeniul public in cel privat. Daca ar fi fost domeniu public, nu ar fi fost posibil schimbul de terenuri dintre municipalitate si omul de afaceri. (...) Toate inregistrarile pe care le are Primaria Capitalei demonstreaza ca acolo nu a fost niciodata domeniu public. Terenul din Parcul Bordei a fost achizitionat ca teren de utilitate publica, in vederea largirii, extinderii lacului Herastrau, iar acest lucru s-a facut partial. Diferenta de teren neutilizat a ramas in domeniul privat al municipalitatii", a explicat Videanu.
"Vanghelie planteaza gunoaie"
Pe de alta parte, Adriean Videanu i-a avertizat pe primarii de sector care nu il sprijina in plantarea celor 200.000 de platani si artari canadieni ca va cere Consiliului General sa transfere Primariei Capitalei toate spatiilor verzi de pe arterele principale ale orasului. Videanu a aratat ca le-a trimis instiintari tuturor celor sase primari de sector, insa pana acum au raspuns actiunii sale doar edilii Sectoarelor 3 si 6. "Vreau sa-l dau ca exemplu pe primarul Sectorului 3, Liviu Negoita, care a amenajat peste 300 de parcuri si miniparculete in suprafata de 128,6 ha, cu peste 130.00 arbori si arbusti. Sectorul 3 detine acum 14,56 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, iar Sectorul 6 este participant activ la proiectele peisagistice ale municipalitatii in cartierele Militari, Crangasi si Drumul Taberei. (...) In Sectorul 5, primarul planteaza gunoaie", l-a taxat primarul general pe Marian Vanghelie, dar nu l-a uitat nici pe Andrei Chiliman, pe care l-a atentionat subtil: "Municipalitatea va planta copaci in lungul lacului Floreasca, pentru ca se sufoca de maldarele de gunoaie, la fel ca si malul lacului Baneasa".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.