Cascatul este o forma de alertare a organismului, pentru ca acesta sa se mentina in starea de veghe, si nu un semn premergator somnului, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani, informeaza Mediafax. In momentul in care o pe
Cascatul este o forma de alertare a organismului, pentru ca acesta sa se mentina in starea de veghe, si nu un semn premergator somnului, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani, informeaza Mediafax. In momentul in care o persoana casca, aerul inhalat reduce temperatura vaselor sangvine din cavitatea nazala, permitand ca sangele rece sa ajunga la creier. In momentul in care creierul se raceste organismul intra intr-o stare de alerta si poate functiona la capacitate maxima, potrivit studiului realizat de cercetatorii de la Universitatea de stat din New York. Persoanele care respira mai mult pe nas au mai putine probabilitati de a casca, pentru ca vasele sangvine din cavitatea nazala sunt deja reci.
Cercetatorii au mai descoperit ca fenomenul de "cascat in grup" numit si "cascat contagios" este un mecanism de protectie evoluat care face ca un grup de persoane sa devina mai alert. Specialistii spun ca, pentru a evita momentul jenant al cascatului in public, trebuie sa se aplice pe frunte ceva rece. Cercetatorii au examinat in vederea acestui studiu 44 de persoane. Subiectii au vizionat timp de mai multe ore inregistrari cu persoane care casca. Specialistii au inregistrat numarul de "cascaturi contagioase". De asemenea, in timp ce vizionau acele inregistrari, voluntarii au fost rugati sa respire oral, nazal si normal. 50% dintre cei care respirau normal sau pe nas au cascat in timp ce s-au uitat la inregistrari. Nici unul dintre cei care respirau pe nas nu a fost afectat de cascat. De asemenea, persoanele care si-au pus pe frunte o batista rece nu au cascat, spre deosebire de voluntarii care si-au pus pe frunte o batista calda. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.