Traian Basescu o va boteza simbata pe fiica primarului Aradului, Gheorghe Falca. DNA a pus marti sechestru pe casa lui Falca, invinuit de luare de mita si de abuz in serviciu.

Fiica primarului de Arad, Ana Maria Falca, s-a nascut pe 25 ianuarie 2007, la Szeged, in Ungaria, iar patru zile mai tirziu, tatal sau, Gheorghe Falca, a fost pus sub invinuire de procurorii DNA pentru luare de mita si abuz in serviciu. Gheorghe Falca este casatorit cu Ela, fiica fostului vicepremier PD Gheorghe Seculici, din anul 2002, iar nasul de cununie a fost Traian Basescu, pe atunci primar general al Capitalei. Traditia ortodoxa spune ca nasii de cununie sa boteze cel putin primul copil al tinerei perechi. Astfel, Gheorghe Falca i-a cerut presedintelui, inca din ianuarie, sa o boteze pe Ana Maria. Surse din anturajul presedintelui sustin ca Basescu l-ar fi aminat de mai multe ori pe Falca. In ianuarie i-ar fi replicat ca nu poate oficia botezul pina cind ancheta DNA nu are un contur mai clar. O a doua cerere ar fi venit din partea primarului Aradului in timpul campaniei pentru referendumul de demitere a presedintelui si Basescu l-a aminat inca o data. In fine, saptamina trecuta, la a treia incercare, Falca a primit acceptul presedintelui, fapt confirmat de Basescu agentiilor de stiri.

Intre timp, casa primarului nu mai e decit formal in proprietatea sa. Procurorii DNA au pus marti sub sechestru asigurator intreaga avere personala a lui Gheorghe Falca. El este urmarit penal din luna ianuarie a acestui an pentru luare de mita si abuz in serviciu. Ancheta vizeaza o tranzactie cu terenuri efectuata intre Primaria Arad si firma Elecon Plus, unul dintre principalii sponsori ai PD in campania electorala. Primarul Falca a spus, citat de NewsIn, ca abia marti a aflat de actiunea procurorilor, iar aceasta este „o etapa normala a procedurii de cercetare". „S-au inregistrat toate bunurile existente pentru a nu li se pierde urma", a declarat primarul. Falca a confirmat, pentru Cotidianul, ca simbata va organiza inclusiv o petrecere in casa lui, dupa oficierea botezului, petrecere la care si-a anuntat prezenta si Basescu. „Presedintele mi-a confirmat prezenta la petrecere, chiar daca exista acest sechestru", a spus Falca.

Anchetatorii suspecteaza o tranzactie in defavoarea municipalitatii, prin care SC Elecon SRL ar fi cistigat doua milioane de euro, prin cumpararea de la primarie a unui teren de citeva hectare la un pret foarte mic, pe care ulterior l-a vindut la un pret mult mai mare unei firme din Timisoara. In acest caz au fost audiati toti functionarii Primariei Arad care au participat la elaborarea proiectului privind vinzarea terenului respectiv, dar si consilierii municipali care au votat proiectul.

Primaria municipiului Arad a vindut anul trecut catre SC Elecon SRL cinci hectare de teren, cu 16 euro metrul patrat. Firma a revindut aceeasi suprafata de teren unei societati comerciale din Timisoara, Plaza Center SRL. La sfirsitul anului trecut, Comisia de negociere a Consiliului Local si SC Elecon au ajuns la un acord prin care metrul patrat de teren este vindut catre Elecon cu 16 euro. Suma pe care primaria a incasat-o este de aproape 840.000 de euro. La inceputul acestui an, Consiliul Local a aprobat procesul-verbal de negociere si pretul de 16 euro pentru vinzarea, catre Elecon, a terenului de 5,2 hectare, situat pe malul Muresului. Citeva luni mai tirziu, Plaza Center Timisoara cumpara terenul de la Elecon cu trei milioane de euro.

Actionarii de la Elecon l-au ajutat, in urma cu doi ani, pe primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, sa se mute de la etajul zece al unui bloc din centrul orasului intr-o vila, facind cu el un schimb de locuinta. Tot in 2005, Mihaela Vasile, sotia unuia dintre asociatii de la Elecon, a fost numita director la Casa Judeteana de Pensii. Pina in momentul numirii, Mihaela Vasile a fost consilier local, mandat obtinut pe listele PD.