Majoritatea cotidienelor centrale afiseaza, pentru perioada ianuarie-martie 2007, cifre de difuzare mai mici decat in perioada similara a anului trecut, exceptie facand tabloidele Libertatea si Click, precum si Cotidianul, care au crescut, dar in pro
Majoritatea cotidienelor centrale afiseaza, pentru perioada ianuarie-martie 2007, cifre de difuzare mai mici decat in perioada similara a anului trecut, exceptie facand tabloidele Libertatea si Click, precum si Cotidianul, care au crescut, dar in procente si ritm diferite, informeaza Mediafax.


TREND. In general, tirajele ziarelor scad, mai ales ale celor asa-numite "reference", de calitate. Cauzele sunt si la noi aceleasi ca si in Vest s concurenta televiziunii si, mai nou, a internetului, lipsa de timp si rabdare a oamenilor pentru rasfoirea ziarului sau, pur si simplu, dezinteresul fata de presa. Situatia e ceva mai dificila pentru cotidienele de calitate, care trebuie sa-si faca loc pe o piata aproape "monopolizata" de tabloide, sa-si gaseasca publicul potrivit pentru tipul de informatii si materiale oferite si, evident, sa vanda.


JURNALUL, NUMARUL 1. Prin editiile sale de colectie, Jurnalul National reuseste sa se plaseze in topul celor mai bine vandute cotidiene reference din Romania, media lunara de copii difuzate in lunile ianuarie-martie 2007 fiind de 83.147. Diferentele de la o luna la alta sunt mici - 82.815 in ianuarie, 84.471 in februarie, 82.277 in martie.


EVZ, IN SCADERE. Evenimentul zilei, cotidian reference editat de trustul Ringier, a inversat radical tendinta in primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a lui 2006. Astfel, daca anul trecut ziarul avea 72.207 copii difuzate in medie pe editie in luna ianuarie, numarul lor a crescut la 75.090 in februarie si la 77.066 in luna martie. In 2007, EVZ a inregistrat o medie de copii difuzate de 66.957 in ianuarie, cifra ce a  scazut la 66.654 in luna februarie si la 63.361 in martie. Pe cele trei luni, media de copii difuzate a fost de 65.584. Romania libera, un alt cotidian recent relansat, a incheiat primele trei luni ale lui 2007 cu o medie de 55.678 de copii difuzate, la un tiraj brut de 66.842 de exemplare, ceea ce reprezinta o scadere fata de perioada ianuarie-iunie 2006 (58.504 copii), chiar daca mai mica decat in comparatie cu perioada iulie-decembrie 2006 (56.393 de copii).


Topul 10 al celor mai vandute cotidiene pe primele trei luni ale anului in curs include publicatiile Libertatea, Jurnalul National, Gazeta Sporturilor, ProSport, Evenimentul zilei, Romania libera, Click!, Gandul, Adevarul si Ziarul. Altfel spus, cinci ziare de calitate, doua publicatii sportive si trei tabloide.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.