Britanicul Alan Johnston a revazut lumina soarelui, teafar si nevatamat, dupa mai bine de patru luni de captivitate in miinile palestinienilor.

Rapit pe 12 martie In Gaza, jurnalistul BBC Alan Johnston a fost in sfirsit eliberat, in noaptea de marti spre miercuri, relateaza AFP. Dupa patru luni petrecute in detentie, Alan a sosit la resedinta premierului demis al gruparii Hamas, Ismail Haniyeh.

„Cel mai grozav lucru este sa fii liber. A fost o experienta infricosatoare, asa cum va puteti imagina, sa fii detinut 16 saptamini", a explicat el. „Sint foarte recunoscator tuturor celor din Guvernul britanic, care au colaborat cu palestinienii, celor din BBC, precum si ascultatorilor BBC", a adaugat el.

De asemenea, jurnalistul proaspat eliberat a tinut sa multumeasca in special gruparii Hamas care a facut presiuni inca de la inceput pentru eliberarea sa. „Guvernul Hamas a facut o oferta importanta pentru a asigura eliberarea lui Alan si pentru a intoarce pagina acestei rapiri" a declarat purtatorul de cuvint al lui Haniyeh, Razi Hamad.

Ca urmare a tirgului care a dus la eliberarea ostaticului, cei care se fac vinovati de rapirea lui Johnston nu vor fi trasi la raspundere. Starea generala a jurnalistului este buna, acesta declarind ca in cea mai pare parte a celor 114 zile de detentie a fost tinut intr-o camera intunecata si hranit cu piine.

Jurnalul unei rapiri 12 martie – Alan Johnston este rapit.

9 mai – gruparea Armata Islamului publica fotografii ale actului de identitate al ostaticului.

1 iunie – gruparea extremista publica inregistrari in care cere Angliei eliberarea prizonierilor musulmani.

15 iunie – luptatorii Hamas preiau controlul fisiei Gaza.

19 iunie – Hamas ameninta ca va recurge la metode violente daca prizonierul nu este eliberat de bunavoie.

24 iunie – o inregistrare infatisindu-l pe Alan purtind o centura cu explozibil este data publicitatii.

4 iulie – Johnston este eliberat.