Nici un diplomat roman nu a fost expulzat din Marea Britanie, in raportul citat de Daily Mirror diplomatii romani regasindu-se mai ales pentru incalcarea unor reguli de circulatie, a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al MAE.


O lista a "rusinii" data publicitatii de catre Ministerul britanic de Externe, care cuprinde numele unor angajati ai ambasadelor din Londra implicati in comiterea de infractiuni sub protectia imunitatii diplomatice, include si diplomati romani, a relatat The Daily Mirror in editia electronica de miercuri, reaminteste Mediafax.


Potrivit informatiilor facute publice de secretarul de stat din Ministerul britanic de Externe, Kim Howells, cei mai multi astfel de infractori se regasesc in randul angajatilor ambasadei Arabiei Saudite la Londra, sapte dintre acestia fiind deja expulzati. Pe locul doi se situeaza Africa de Sud, cu trei diplomati expulzati dupa ce s-au facut vinovati de comiterea unor infractiuni precum hartuire sexuala si jaf. Pe respectiva lista a "rusinii" figureaza si diplomati din state europene precum Germania, Franta, Rusia, Belgia si Italia, dar si Romania, dezvaluie publicatia britanica.


Ilie Banica a precizat ca un singur incident mai serios a avut legatura cu diplomatii romani, dar acesta s-a inregistrat in urma cu opt ani. La momentul respectiv, o persoana din familia unui membru al personalului administrativ al Ambasadei Romaniei la Londra a comis un furt din magazin. Persoana in cauza a parasit Marea Britanie fara a fi expulzata, iar angajatul MAE afectat de incident si-a incheiat mandatul mai repede, a spus Banica.