Seful statului cere garantii de la Guvern ca Legea pensiilor nu este doar "o cacealma" electorala.

Seful statului a avertizat Guvernul, aseara, intr-o declaratie de presa, la Palatul Cotroceni, sa prezinte sursele de finantare pentru majorarea pensiilor. Presedintele adresase aceeasi cerere si cu o seara in urma, intr-un interviu pentru Realitatea TV. Din informatiile sale, legea votata in Parlament saptamina trecuta care stabileste majorarea pensiilor urmeaza sa ajunga vineri la sediul Administratiei Prezidentiale pentru promulgare.

„Va marturisesc ca principalul meu obiectiv este ca aceasta lege sa devina aplicabila, pentru ca este nevoie absoluta de marirea pensiilor. Ce nu vreau sa se intimple este utilizarea unei legi care, pe urma, sa se dovedeasca a fi o pacaleala electorala", a declarat Traian Basescu. Nu doar ca va cere Guvernului sa precizeze extrem de clar sursele de finantare ale legii, dar va solicita sa garanteze mai ales viabilitatea legii. Cu alte cuvinte, „daca majorarea poate fi aplicata pe termen lung sau catre sfirsitul anului 2008, Fondul National de Pensii se va afla in pericol de colaps".

Basescu a evitat sa spuna direct daca nu va promulga, in conditiile date, legea de majorare a pensiilor.

Guvernul spune insa ca pensiile vor creste indiferent de reticentele exprimate de seful statului. „Cei care fac diverse speculatii ar trebui sa se documenteze mai intii si sa vada ca dezvoltarea economica permite majorarea pensiilor. Filosofia pe care am mers in luarea acestei decizii este total diferita de cea a Guvernului PSD care a satisfacut intii problemele sociale. Noi am generat crestere economica pentru a putea mari pensiile", a anuntat ieri premierul Tariceanu. El a respins afirmatiile potrivit carora decizia nu este una liberala. „Este cea mai mare ineptie pe care am auzit-o vreodata, este cea mai mare stupizenie care poate fi spusa. Asta ar insemna ca ar trebui sa nu crestem pensiile tot mandatul pentru ca sintem liberali", a spus Tariceanu.

La rindul sau, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a aratat ca prin aceasta majorare a pensiilor nu se realizeaza un transfer de bani de la bugetul de stat la fondul de pensii, pentru ca fondurile sint recuperate din impozitele indirecte.