Comisia Europeana a impus o amenda de 151,9 milioane euro grupului spaniol de telecomunicatii Telefonica, pentru practici anticoncurentiale pe piata furnizarii serviciilor de acces Internet de mare viteza, transmite Reuters.
Telefonica a perceput tarife prea mari pentru a permite accesul concurentilor la reteaua proprie de linii ADSL, comparativ cu tarifele de retail practicate. In consecinta, firmele care furnizeaza acces Internet prin intermediul retelei Telefonica au inregistrat pierderi. Telefonica este singura companie din Spania cu retea de telefonie fixa la nivel national, care isi permite sa asigure conexiuni ADSL. Cu exceptia operatorilor de cablu, precum ONO, companiile trebuie sa cumpere servicii ADSL de la Telefonica si sa le revanda.
Amenda Executivului european acopera perioada 2001-2006.
Reducerea marjelor de profit impusa de Telefonica firmelor concurente a majorat costurile si preturile practicate de acestea. "Cand utilizatorii finali si companiile de pe o piata mare au de suferit, intreaga economie este afectata", a declarat comisarul european pentru Comert, Neelie Kroes.
Telefonica va plati cea mai mare amenda aplicata vreodata unei companii de telecomunicatii din UE, fiind a doua penalizare oferita ca amenda, intr-un caz referitor la abuzul de pozitie dominanta de pe piata, dupa amenda de aproape 500 milioane euro data in cazul producatorului de software Microsoft.
In Spania existau, la sfarsitul lunii aprilie, 5,76 de milioane de linii de tip ADSL, din care patru milioane operate de Telefonica, iar restul de catre operatori rivali, prin intermediul retelei companiei.