Autoritatile americane au restrictionat comercializarea accesoriilor de 4 Iulie, aduse din import.

O data cu apropierea zilei de 4 iulie, vinzarile de steaguri au cunoscut o adevarata explozie in Statele Unite ale Americii. Multe din accesoriile folosite la parade sint insa de import. Acest fapt a ranit sentimentele patriotice ale unor demnitari locali, care au luat masuri pentru a remedia situatia. Ei au elaborat proiecte de lege ce restrictioneaza vinzarea steguletelor „made in China" pe teritoriul american.

Cea mai drastica prevedere de acest fel a fost data in Minnesota. Un proiect legislativ ce va intra in vigoare la sfirsitul lui 2007 interzice strict comercializarea steagurilor importate in intregul stat. Documentul prevede si pedepse aspre pentru cei care incalca aceasta regula - 90 de zile dupa gratii si o amenda de 1.000 de dolari.

Ideea pare sa fie agreata de parlamentarul democrat de Minnesota, Tom Rukavina, care a impartit ieri 1.000 de steaguri, in timpul paradelor de 4 Iulie. „Nimic nu mi se pare mai stinjenitor decit sa ma duc la o manifestatie de Ziua Independentei si sa impart stegulete ieftine, din plastic, «made in China». Acesta e simbolul libertatii noastre si ar trebui sa fie fabricat aici", a declarat el.

Nu doar Minnesota a luat masuri pentru a reduce importul de accesorii de peste Ocean. In Arizona, scolile sint obligate sa arboreze cite un steag confectionat autohton, in fiecare sala de clasa. De asemenea, autoritatile din Tennessee cer ca toate steguletele achizitionate printr-un contract cu statul sa fie fabricate in America. Legi similare exista si in New York, New Jersey si Pennsylvania.

Aceste acte normative au stirnit ingrijorarea Institutului American de Comert International. Reprezentantii institutiei spun ca noile norme ar putea intra in contradictie cu prevederile Organizatiei Mondiale a Comertului.

Producatorii americani de steaguri sustin ca importurile tot mai mari reprezinta un motiv de ingrijorare pentru ei. Chiar daca firmele locale detin in continuare controlul asupra pietei, companiile straine cistiga tot mai mult teren. Potrivit statisticilor, in SUA se importa steaguri in valoare de 5,3 milioane de dolari pe an. Singurul an care a facut exceptie a fost 2001. Imediat dupa atacurile de la World Trade Center, importurile de steaguri au atins valoarea de 51,7 milioane dolari, iar cele mai multe proveneau din China.

Vulturul plesuv revine De 4 Iulie, americanii mai au un motiv de bucurie. Vulturul plesuv, simbolul SUA, reprezentat si pe stema tarii, a scapat de pericolul exterminarii.

In anii ’60, autoritatile l-au declarat specie pe cale de disparitie si au facut eforturi sustinute pentru a pastra in viata macar citeva exemplare. Acum, oficialii anunta ca numarul vulturilor plesuvi din America a crescut la aproape 10.000, iar specia nu mai e amenintata de disparitie.