BNR nu va mai reduce dobanda de politica monetara pana la sfarsitul acestui an, deoarece se teme ca inflatia se va accentua in a doua jumatate a lui 2007, se arata intr-un raport al Unicredit publicat ieri. Astfel, analistii Unicredit estimeaza ca in
BNR nu va mai reduce dobanda de politica monetara pana la sfarsitul acestui an, deoarece se teme ca inflatia se va accentua in a doua jumatate a lui 2007, se arata intr-un raport al Unicredit publicat ieri. Astfel, analistii Unicredit estimeaza ca inflatia va urca in a doua jumatate a acestui an pana la aproximativ 4,4% in luna decembrie. Banca se asteapta ca inflatia sa fie mai mare decat cea prognozata de BNR, care a fost revizuita in scadere in mai, de la 4,6% la 3,7%, dar sa se incadreze in tinta bancii centrale cuprinsa in intervalul 3-5%.
Cauzele principale ale urcarii inflatiei din a doua parte a acestui an vor fi cererea mare de consum, alimentata de cresterea salariilor si de relaxarea politicii fiscale, care s-a concretizat intr-o crestere a cheltuielilor publice cu 9,4% in primul trimestru al anului fata de acelasi interval din 2006.
BNR este "ajutata" in lupta cu inflatia si de aprecierea leului, care a contribuit la temperarea preturilor in primele luni ale acestui an si la asteptari pozitive privind evolutia viitoare a inflatiei. "Leul ramane tare, dupa ce s-a apreciat cu aproximativ 5% fata de euro de la inceputul acestui an, si sustine astfel asteptarile de reducere a inflatiei", mai spun analistii grupului bancar italian.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.