Vineri intra in salile de cinema romanesti ultimul blockbuster produs de Steven Spielberg, care se anunta cu multe sanse la o cifra mare de box office.

Superproductia „Transformers", regizata de Michael Bay („Armageddon", „Insula", „Pearl Harbor"), e pornita sa sparga box office-ul verii. Lansata in toata lumea astazi, de ziua nationala a Statelor Unite, pelicula va intra in salile din Romania abia peste doua zile, pe 6 iulie. Povestea robotilor din „Transformers" a inceput cu peste douazeci de ani in urma, in seria de animatie televizata a celor de la Marvel Comics, si a continuat cu linia de jucarii fabricate de Hasbro in colaborare cu japonezii de la Takara. In versiunea hollywoodiana pentru marele ecran, acesti roboti sint mult mai sofisticati, animatia manuala a fost inlocuita cu ultimele trenduri digitale, iar rezultatul e destul de clar: „Transformers" e un deliciu garantat pentru fanii genului.

Pentru cine n-a vazut inca trailerul filmului sau nu-si mai aminteste de povestea jucariilor: de mai multe secole, doua specii de roboti - eroicii autoboti si ticalosii decepticoni - se lupta pentru suprematie in univers. Cind Terra devine cimpul lor de lupta, singurul care le poate sta in cale este tinarul Sam Witwicky (Shia LaBeouf), un adolescent normal, interesat de liceu, prieteni, masini si fete. Fara sa stie ca el reprezinta ultima sansa de supravietuire a intregii omeniri, Sam si prietena lui, Mikaela (Megan Fox), se vad implicati in razboiul dintre autoboti si decepticoni. Suna dur si clasic, dar o parte din farmecul scenariului semnat de Roberto Orci, Alex Kurtzman si John Rogers e ca se poate ride, si chiar destul de des, la diferite replici sau scene intregi.

Producatorii au stiut sa-si faca temele pentru „Transformers": pe linga uriasele echipe de efecte speciale care fac toti banii, au alcatuit o distributie bazata pe figuri tinere si la moda. Shia LaBeouf e unul dintre cei mai „pe val" actori sub 25 de ani din in ochii publicului amator de filme americane, iar Megan Fox si Rachael Taylor se muleaza destul de bine pe reteta „seductie plus inteligenta". Daca mai adaugam si prezenta unor actori consacrati, precum Jon Voight si John Turturro, problema cu distributia e rezolvata.

Daca tot au transpus o serie de animatie intr-o ecranizare de sute de milioane de dolari, producatorii au mai doborit o bariera: fortele militare americane au si ele rolul lor in film, cu mentiunea ca „Transformers" este primul film pentru care s-a obtinut acordul de a filma la Pentagon dupa atentatele de la 11 septembrie. „Nu i-a interesat decit sa-i prezentam pe marele ecran intr-o forma credibila", a declarat Michael Bay. „Ba chiar mi-au si spus ca, in cazul unei invazii de roboti extraterestri, reactia lor ar fi exact ca aceea din film", a glumit regizorul.

Puteti incerca si jocul „Transformers", pe www.cotidianul.ro/select