Scandalul iscat in privinta constructiei din jurul Catedralei Sfantul Iosif din Bucuresti a facut valva in presa si a adus in prim-plan grupul de investitori israelieni care au incercat sa construiasca un colos de beton si de sticla langa monumentul
Scandalul iscat in privinta constructiei din jurul Catedralei Sfantul Iosif din Bucuresti a facut valva in presa si a adus in prim-plan grupul de investitori israelieni care au incercat sa construiasca un colos de beton si de sticla langa monumentul catolic. Putina lume stie insa ca acelasi grup de investitori detine in Constanta primul mall din oras.


Construit pe structura vechiului magazin universal Tomis, mall-ul a luat deja fata Bisericii Adormirea Maicii Domnului, obiectiv de patrimoniu construit in urma cu aproximativ 100 de ani. Ce nu indraznisera comunistii a realizat investitorul israelian. Dupa extindere, cladirea Tomis mall a ajuns la aproximativ 12 metri de curtea bisericii. Mai mult, in apropiere a fost construita o parcare ce a ocupat trama stradala. Asa a fost blocata Strada Grivitei, singura cale de acces importanta de la strada principala, Stefan cel Mare, la biserica. Au existat proteste ale vecinilor mall-ului si chiar biserica a protestat, dar conflictul s-a inchis dupa ce Tomis SA a sponsorizat locasul de cult si a contribuit la pavarea curtii. Acum, cand lumea s-a obisnuit cu strada inchisa, conducerea Tomis SA se pregateste de un nou tun. Parcarea despre care vorbeam anterior a fost imprejmuita cu panouri si se pregateste o noua lucrare.


ARIPA ARHEOLOGICA. Ca sa nu para o extindere a mall-ului chiar pe trama stradala, exact in centrul orasului, Tomis SA a pus la cale o strategie ingenioasa. Pentru a pacali opinia publica si pe vecinii sai, carora le pregateste un canion toxic format din cele doua cladiri ale mall-ului, s-a inventat un pretext. Pe pancarta existenta la fata locului se spune ca lucrarea reprezinta: "Imprejmuire teren pentru organizare de santier - Cercetare Arheologica". Suprafata este de 618 metri patrati.


Surse avizate spun ca groapa ce urmeaza a fi facuta va avea o adancime de 10 metri. In timp ce pe tot litoralul s-au oprit lucrarile, Tomis SA a inceput sa sape in centrul orasului, in cautarea unor vestigii arhelogice ale vechiului oras, cu acelasi nume. De fapt, Tomis SA are un dublu scop. Pregateste terenul pentru o noua aripa a mall-ului, probabil cu parcare subterana si duce in plan secund ocuparea tramei stradale pe care s-a facut proprietar nu se stie cum.


Fara acord de mediuDaca ar fi dorit ca eventualul sit arheologic de pe acest amplasament sa fie pus in valoare, israelienii milionari de la Tomis SA ar fi putut sa o faca inca de cand au fost demarate lucrarile de extindere a mall-ului. In plus, Biserica Adormirea Maicii Domnului este acum complet izolata intre blocuri si mall, monumentul ramanand ascuns, cu acces pietonal si rutier doar din strazile laterale. Pe acelasi panou este scris ca obiectivul detine autorizatia de construire cu numarul 516/27.09.2007. Potrivit directorului Agentiei de Protectia Mediului Constanta, Adrian Manole, santierul de la Tomis Mall nu are autorizatie de mediu. Manole spune, in mod ciudat, ca pentru organizarea unui santier de sapaturi arheologice nici nu este nevoie de autorizatie de mediu. Ciudata opinia lui, in contextul in care sapaturile din zona creeaza probleme de mediu, dar si de acces pentru locuitori sau vizitatori.


AntecedenteIn ciuda protestelor Bisericii catolice, a fost construita Cathedral Plaza, care pune in pericol monumentul istoric Catedrala Sf. Iosif. Cladirea mamut are o inaltime de 75 de metri, 19 etaje si patru niveluri de parcari subterane, care pot gazdui pana la 250 de masini. Suprafata construita este de 23.000 de metri patrati, iar cea inchiriabila ajunge la 15.000 de metri patrati. Locatarii cladirii platesc cea mai mare chirie din capitala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.