Nesiguranta si arbitrariul par sa fie cele mai evidente caracteristici ale Romaniei de azi. In ciuda faptului ca suntem in NATO si in Uniunea Europeana, o serie de fapte zilnice si apucaturi ale celor ce conduc tara ne demonstreaza ca e un risc asuma
Nesiguranta si arbitrariul par sa fie cele mai evidente caracteristici ale Romaniei de azi. In ciuda faptului ca suntem in NATO si in Uniunea Europeana, o serie de fapte zilnice si apucaturi ale celor ce conduc tara ne demonstreaza ca e un risc asumat sa fi azi simplu cetatean roman. De ce spun asta? In cele mai importante domenii din viata noastra de zi cu zi sunt exemple dureroase ale anormalitatii si nebuniei pe care o traim. Sa le luam pe rand. Sanatatea. Asistenta medicala este o catastrofa in provincie. Poti muri cu zile, si lucrul acesta se intampla. Lipsesc lucruri elementare, de la tifon la o ambulanta cat de cat civilizata. E o subfinantare cronica, banii sunt furati la achizitiile de medicamente si echipamente medicale. Umbla o vorba prin tara, care spune ca cel mai bun doctor in provincie este trenul de Bucuresti. Sunt doar cateva unitati in Capitala in care speri la un tratament competent si la o sansa de vindecare. In rest, Dumnezeu cu mila.


In domeniul rutier si de infrastructura e un fel de ruleta ruseasca.  Este un pericol urias sa rulezi pe soselele patriei. Cele mai multe au o singura banda pe sens, nesemnalizata corespunzator, fara iluminat public. Sunt mai bine de sase ani de cand ne chinuim sa terminam o amarata de autostrada de 200 de kilometri spre mare si nici in 2009 nu va fi gata. Pe scurt, o rusine pentru notiunea de Romanie europeana.


Turismul. E poate cel mai mare esec al tuturor guvernarilor dupa decembrie 1989. Ceea ce ar fi putut sa devina cel mai bun furnizor pentru bugetul de stat s-a transformat intr-o cauza pierduta. Perla noastra turistica, o combinata dintr-un litoral superb de 200 de kilometri, o delta unica in Europa si zeci de statiuni montane, s-a transformat intr-un pietroi care ne loveste zilnic in cap. Servicii sub orice critica, lipsa facilitatilor, preturi uriase. Locurile civilizate din Romania le numeri pe degete. Bulgaria a devenit un miraj in comparatie cu ce suntem noi in stare sa oferim.


Invatamantul. La fel ca sanatatea, subfinantat si vesnic criticabil pentru lipsa de reforma. Scolile, liceele si universitatile au devenit camp deschis de batalie pentru elevi, dar si pentru interesele politice si financiare ale profesorilor, decanilor si inspectorilor scolari. Nici un ministru nu reuseste sa aduca invatamantul la un echilibru menit sa linisteasca parintii, care vor copii educati si cu sanse in viata.


Pensiile. Vesnic ignorati, lasati mereu la coada prioritatilor politice, pensionarii asteapta un gest din mila Guvernului pentru un trai rezonabil. Acum s-a decis majorarea pensiilor. Chiar daca e vorba de o masura electorala, ea este binevenita si indelung asteptata. Desteptul din capul statului s-a trezit criticand aceasta masura, pe motiv ca educatia e prioritate. Chiar daca ministrul Economiei si Finantelor a declarat ca sunt suficiente resurse pe 2008, zeul de Murfatlar face orice sa contreze chiar si deciziile bune ale Guvernului. Daca nu e de acord cu marirea pensiilor, si asa foarte mici in 90% din cazuri, atunci sa explice el pensionarilor de ce trebuie sa suporte un trai mizer pentru ca el nu-l suporta pe premier si hotararile acestuia.  


Justitia. Felicitata de la Bruxelles, criticata de la Bucuresti, Buhusi, Baia Mare, Timisoara, Constanta si alte orase. Procurorii raman un stat in stat, practica in continuare abuzuri prin incalcarea drepturilor flagrante ale unor persoane cercetate din ordin politic. In instante, unii isi capata dreptatea, altii un motiv de boala nervoasa.


Mediul. Are sanse mari sa devina problema numarul unu in toate marile orase. In Bucuresti, sute de tone de praf se plimba de pe bulevarde si strazi prin casele si plamanii nostri, santierele haotice si fara respectarea normelor au explodat, dictatura banului acopera legea. Aici indolenta autoritatilor publice este egala cu nesimitirea romanului de rand.


Ordinea publica. Sublima la televizor, catastrofala in cartiere. Ordinea si siguranta sunt la discretia unor bande infractionale ce fac legea in toate orasele tarii. Recuperatori violenti, camatari cu trecut si prezent criminal, smecherasi intermediari, firme de bodyguarzi care sunt adevarate focare infractionale. E zestrea noastra cea mai de pret pentru Uniunea Europeana...
Imi iubesc tara. Tocmai de aceea o critic. Poate voi apuca si eu sa traiesc intr-un stat civilizat, cu siguranta zilei de azi si de maine.  Mi-e jena acum ca sunt roman. Dar inca mai am rabdare sa redevin mandru de nationalitatea mea. Politica ne obsedeaza si a devenit daunatoare. Vorbim politica, mancam politica si o sa ajungem curand la o toxiinfectie cu efecte grave. Ne vor iesi bube din cauza politicienilor impotenti si incapabili. Pe acest fond, tara noastra cade prada arbitrariului, nesigurantei, boala noastra veche - existenta legilor dar neaplicarea lor - se va croniciza.


Ne legam mereu de proaspata calitate de membru al UE. Realitatea este ca, cel putin pentru moment, Romania e doar varza de Bruxelles.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.