Este ziua 186 a anului
Au mai ramas 179 de zile


Soarele    Rasare la 5:37
Apune la 21:03


LunaRasare la 23:55
Apune la 10:49

a€¢ Ultimul patrar (Lun
Este ziua 186 a anului
Au mai ramas 179 de zile


Soarele    Rasare la 5:37
Apune la 21:03


LunaRasare la 23:55
Apune la 10:49

a€¢ Ultimul patrar (Luna in descrestere) - 7 iulie
a€¢ Luna noua - 14 iulie
a€¢ Primul patrar (Luna in crestere) - 22 iulie
a€¢ Luna plina - 30 iulie


Sarbatoare crestinaCuviosul Atanasie era din Trapezunt si a trait pe vremea lui Nichifor Focas. A parasit cetatea natala si s-a dus la Manastirea Chiminan, asezata pe un munte din Asia, fiind primit in randul monahilor. Isi castiga painea ca scriitor de carti pentru trebuinta oamenilor. S-a dus la Muntele Atonului, unde s-a incredintat ca ucenic unui batran pustnic si s-a hotarat sa ramana acolo, socotind sa inalte in acel loc o biserica. A cerut ajutorul imparatului Nichifor Focas. Acesta a zidit o biserica in cinstea Maicii lui Dumnezeu. Odata, Cuviosul Atanasie suindu-se pe schela ca sa incheie lucrul, s-a surpat bolta peste el si peste alti sase frati.


Rugaciune Inaintea Sfintei Impartasanii. Psalmul 22
Domnul ma va paste si nimic nu-mi va lipsi.La loc cu pasune, acolo m-a salasluit; la apa odihnei m-a hranit. Sufletul meu l-a intors, povatuitu-m-a pe cararile dreptatii, pentru numele Lui. Ca de voi si umbla in mijlocul umbrei mortii, nu ma voi teme de rele; ca Tu cu mine esti. Toiagul Tau si varga Ta, acestea m-au mangaiat. Gatit-ai masa inaintea mea, impotriva celor ce ma necajesc; uns-ai cu untdelemn capul meu si paharul Tau este adapandu-ma ca un puternic. Si mila Ta ma va urma in  toate zilele vietii mele, ca sa locuiesc in casa Domnului, intru lungime de zile. Amin!


a€¢ Calendar crestin-ortodox
Cuv. Atanasie de la Aton; Cuv. Lampadie; Cuv.  Mucenic Ciprian

a€¢ Calendar romano-catolic
Sf. Anton M. Zaccaria; Sf. Filomena

a€¢ Calendar greco-catolic
Sf. Marta, mama Sf. Simeon Taumaturgul, calugarita; Sf. Atanasiu; Sf. Lampadiu Taumaturgul, calugar


S-a intamplat aziIn Romaniaa€¢ 328 d.Hr. - Inaugurarea oficiala a podului construit peste Dunare, probabil de arhitectul roman Theophilus Patricius,
intre Sucidava (Celei) si Oescus
(Gigen - Bulgaria), reflecta importanta dobandita de tinuturile nord-dunarene pentru Imperiu;
a€¢ 1915 - A doua Conferinta socialista interbalcanica la Bucuresti, cu participarea socialistilor din Romania, Bulgaria si Grecia. Socialistii sarbi n-au putut veni la Bucuresti, dar au aderat la hotararea Conferintei. Conferinta adopta Declaratia de principii a muncitorimii social-democrate din Balcani in problema razboiului si a pacii si Rezolutia privind formele si mijloacele de actiune ale partidelor socialiste din Balcani impotriva razboiului.


In lume1413 - Lupta de la Çiamurlu (langa Sofia). Mehmed, un alt fiu al lui Baiazid, stapanitor in Asia Mica, ii infrange pe putinii sustinatori ai lui Musa, favoritul lui Mircea cel Batran, ramanand singur stapanitor si inscaunandu-se la Edirne;
1962 - Algeria devine independenta fata de Franta.


Nascuti la 5 iuliea€¢ 1911 - Georges Pompidou, fost presedinte al Frantei (m. 1974);
a€¢ 1955 - Rodica Prisacaru, actrita.


Click istoricLa 5 iulie 1833 s-a stins din viata Joseph Nicéphore Niépce, cercetator si fotograf. Este considerat primul cercetator care a reusit sa imprime imagini pe suporturi metalice, folosind in locul daltii de gravat substante chimice si camera obscura. In 1816, Nicéphore incepe cercetarile pentru o idee care il chinuia de multa vreme: sa obtina imaginea din spatele camerei obscure pe un suport permanent. A obtinut in luna mai prima imagine din natura, o vedere de la fereastra sa. Era un negativ si imaginea a disparut, pentru ca, in lumina zilei, hartia s-a facut neagra. In 1826 a produs primul record dupa expunerea timp de opt ore a unei placi acoperite cu bitum.


Credinte populare, traditii, semnePsihoterapia, fitoterapia, chinoterapia, meloterapia, balneoterapia sunt denumiri moderne ale unor tehnici stravechi de tamaduire a bolilor cu ajutorul plantelor de leac, trasului (masajului), apelor minerale si altele. Multe din aceste tehnici empirice de vindecare a suferintelor faceau parte din descantec, confundat pe nedrept astazi cu vrajitoriile si escrocheriile paranormalilor de tot felul. Descantecul se baza pe terapia cuvantului care se imbina de la caz la caz cu fito-, psiho-, chino- si meloterapia. Bolile care trebuiau vindecate erau, in textele descantecelor, personificari ale raului trimise de persoane rau initiate prin vrajitorii, de dusmani prin blesteme si injuraturi, de Dumnezeu, Maica Precesta, Santa Vineri ca pedeapsa. Descantecele au tezaurizat valoroase cunostinte si observatii despre producerea, manifestarea si vindecarea empirica a bolilor. Femeile descantatoare erau personalitati puternice, capabile sa provoace si sa stapaneasca anumite procese psihice. Ele cunosteau anatomia umana, plantele de leac si, fireste, tehnicile de vindecare sau de alinare a suferintelor. Asa-numitele papusi intepate din lut, descoperite de arheologi in sapaturi si de etnografi in cercetarile lor pe teren, sunt argumente ca in spatiul carpato-ponto-danubian s-a folosit, printre altele, si acupunctura. Ca orice fapt de folclor, descantecele se transmiteau pe cale orala.
Profesor Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.