Conducerea SIF Transilvania acuza firma Cocor ca a manipulat piata cind a blocat majorarea de capital de la SIF. Cei de la Cocor spun ca s-au inspirat chiar din comportamentul conducerii SIF.Mihai Fercala este convins ca managerii
Cocor au manipulat piata de capital Presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, sustine ca firma Cocor a contestat in instanta majorarea de capital de la SIF Transilvania pentru a putea manipula piata de capital cu actiunile SIF3. "Ii acuz pe cei de la Cocor SA de manipulare a pietei de capital si in acest sens am cerut informatii (despre situatia detinerii de actiuni SIF3 - n.red.) de la Depozitarul Central. Din aceasta situatie rezulta ca, in toata perioada, Cocor a facut tranzactii, a introdus acest proces tocmai ca sa manipuleze piata de capital", a spus presedintele SIF Transilvania, care a mai declarat, la The Money Channel, ca va face o sesizare la CNVM. Potrivit lui Fercala, Cocor SA si-a vindut actiunile SIF3 la preturi maximale inainte de data de inregistrare propusa de conducerea SIF Transilvania pentru ca actionarii sa primeasca actiuni gratuite, iar pe urma a inceput sa rascumpere la preturi mici. Apoi a dat in judecata SIF3 in tentativa de a incerca sa creasca preturile acestor actiuni.

„Ulterior, daca ar cistiga procesul, teoria lor este ca se va anula majorarea de capital, iar cei care au cumparat actiuni la preturi mai mici vor avea de cistigat, pentru ca actiunile suplimentare nu se vor mai da, iar preturile ar trebui sa revina la pretul de tranzactie, cel de dinainte de data de inregistrare", a adaugat Fercala.

Potrivit unor surse din piata, Cocor SA a vindut inainte de majorarea de capital in jur de 4,5 milioane de actiuni SIF la un pret mediu de 4,3 lei/actiune. Mai apoi, dupa majorare, cind pretul in piata al actiunilor s-a ajustat ajungind la 2,2 lei, Cocor SA a rascumparat in jur de 2,5-3 milioane de actiuni. Din aceasta afacere, daca vor putea anula AGA de la SIF3 in instanta, actionarii Cocor vor cistiga in jur de 5,2-6,3 milioane de lei.

Presedintele Cocor SA, Dan Barbulescu, sustine ca "a cumparat si a vindut actiuni SIF3 la fel ca si alti insideri de la SIF3, respectiv Firu si Besliu". Ultimul este actionar la Cocor si membru in CA la SIF3. "Era normal sa vindem actiuni SIF3 inainte de AGA, deoarece unii membri din Consiliul de Administratie de la SIF Transilvania au vindut. Asa ca ne-am gindit ca se pregateste ceva. Pe urma, am cumparat noi actiuni si apoi au cumparat si sefii de la SIF3", mai adauga Dan Barbulescu.

In schimb, Mihai Fercala sustine ca "nu are cunostinta ca unii membri din CA sa fi vindut actiuni. Ce pot spune sigur este faptul ca eu nu am vindut actiuni".