Ma intreb daca, invitat fiind si el sa faca parte din grupul de intelectuali care se ducea la Neptun pentru a se intalni cu presedintele, Cristian Tudor Popescu ar fi avut reactia pe care o are acum, post-festum: "Domnilor, eu nu ma urc intr-un avion
Ma intreb daca, invitat fiind si el sa faca parte din grupul de intelectuali care se ducea la Neptun pentru a se intalni cu presedintele, Cristian Tudor Popescu ar fi avut reactia pe care o are acum, post-festum: "Domnilor, eu nu ma urc intr-un avion de 99 de locuri, platit din banii contribuabililor, daca 94 de locuri raman libere. Nu pot primi aceasta onoare care risipeste banul public".
In fond, ce subiect de presa avem aici? De ce fac ziaristii (unii) atata tapaj pe marginea acestui cadou pe care presedintele l-a oferit unor intelectuali? Nu are voie presedintele tarii sa faca unele cadouri din banii publici pe care ii administreaza? Unde scrie ca Iliescu ar avea voie sa faca astfel de cadouri, iar Basescu nu ar avea voie? Ce are voie si ce nu are voie Basescu sa faca?
De acord, cadoul oferit intelectualilor deunazi a fost exorbitant. Daca le punea la dispozitie doua Mercedes-uri, cheltuiala ar fi fost mai mica. Bugetul tarii ar fi rasuflat mai usurat? Dar ce ne facem daca Basescu a tinut mortis sa le ofere acelor intelectuali chiar acel cadou: o calatorie cu avionul? Cine ii poate cenzura presedintelui tarii strategia de cadouri? Stim prea bine ca in bugetul presedintiei si in cel al premierului sunt prevazute fel de fel de cadouri de protocol. Stim, de pilda, ca Nastase a cumparat, pentru le oferi Vaticanului, tablouri cu tema religioasa ale marelui artist plastic Mirel Zamfirescu. Si aia erau bani de la buget. S-a zburlit, atunci, Cristian Tudor Popescu ca e risipit banul public aiurea? Ca Nastase face cadouri arbitrare (ce ar fi aia?) artistilor? Mai rau decat atat si mai grav decat oricat: a trimis Cristian Tudor Popescu pe cineva de la investigatii sa cerceteze daca tablourile lui Mirel Zamfirescu au fost, intr-adevar, daruite Vaticanului? Ar fi aflat ca n-au ajuns acolo niciodata. E un subiect de presa aici, nu-i asa? Cat despre calatoria celor 5-6 intelectuali romani pe spinarea banului public, ce sa vezi? Si-a pus Basescu avionul in sufragerie, printre corabiile-bibelou? Apropo: ce scandal ar fi iesit daca i-ar fi luat de la Bucuresti cu pachebotul?!
De ce are lumea presei (unii) pica pe intelectuali? Are ce are cu Basescu (e normal), dar ce are cu intelectualii (caci asta nu prea e normal)? Raspunsul e simplu ca buna ziua. Aflat intr-o emisiune de auto-aparare, Gabriel Liiceanu, unul dintre invitatii de la Neptun, n-a reusit sa gaseasca raspunsul bunului simt, dimpotriva l-a gasit tocmai pe cel mai arogant: "Nu ma coborati la chestii despre bani!"
Intelectualul nostru, monser, e nascut cu musca pe caciula, joaca numai in defensiva. Cat de greu i-ar fi putut fi lui Liiceanu sa spuna: "Ne-a facut un cadou. Il priveste. Sa-l judece Curtea de Conturi! Nu e treaba noastra."?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.