Astfel, intr-o adresa a Federatiei, catre Bogdan Hossu, retransmisa presei de US MediaSind, Aidan White, secretar general FIJ, apreciaza ca, "nu este justificabil pentru un lider de uniune nationala sa fie de partea angajatorilor si sa atace imbunata
Astfel, intr-o adresa a Federatiei, catre Bogdan Hossu, retransmisa presei de US MediaSind, Aidan White, secretar general FIJ, apreciaza ca, "nu este justificabil pentru un lider de uniune nationala sa fie de partea angajatorilor si sa atace imbunatatirile care s-au adus la CCM-ul presei, in ceea ce priveste cresterea salariilor angajatilor si conditiile de lucru, pe baza unui argument fals". White face referire la autoritatea legala pe care Federatia Sindicatelor din Mass-Media Alfa 2004, afiliata la Cartel Alfa, "nu o are" in privinta negocierilor CCM-ului semnat pe 24 mai 2006 si, mai departe a Actul Aditional, semnat pe 18 iunie 2007. "Numai partile care au participat la elaborarea CCM (in cazul de fata, US MediaSind) s-au implicat in modificarea acestuia, intrucat nu era vorba despre negocierea unui nou CCM. Prin urmare, participarea Federatiei Sindicatelor din Mass-Media Alfa 2004 la acest demers ar fi fost imposibila chiar si in cazul in care Ministerul Muncii ar fi fost totusi de acord cu acest lucru", ii explica Aidan White, presedintelui Alfa. Mai mult, FIJ considera aceasta disputa cu atat mai neplacuta cu cat primul CCM la nivel de ramura mass-media a fost o realizare a MediaSind, dupa trei ani de munca asidua pentru convingerea patronatelor sa se aseze la masa negocierilor si sa semneze. Uniunea a trebuit atunci sa faca fata provocarilor venite din partea Clubului Roman de Presa si a sindicatelor "galbene" infiintate chiar de catre membrii acestuia si atunci cand au existat atacuri oponente chiar dinauntrul societatilor publice de radio si tv. "Contestarea documentului de catre dvs., exact in momentul inregistrarii acestuia la Ministerul Muncii, a fost o batjocura, in conditiile in care nu aveati afiliat nici un sindicat al presei (am remarcat ca Societatea Ziaristilor Romani, afiliata la FIJ, parasise Alfa)", mai spune secretarul FIJ in scrisoare catre Hossu.
Negocierile au fost transparente
In continuarea documentului FIJ ii explica liderului sindical de ce considera ca reclamatia lui Hossu, cu privire la lipsa de transparenta a negocierilor nu este argumentata. "Importanta acestui Act nu poate fi contestata. Ca rezultat al lui, angajatorii din media au fost obligati sa-si onoreze obligatiile fata de propriii angajati, salariile de baza si platile compensatorii au fost crescute, iar platile pentru munca suplimentara sau alte servicii au inregistrat cresteri semnificative. Jurnalistii au avut succes in instanta in procese impotriva companiilor care i-au nedreptatit si mai multe organizatii media au iesit in avantaj ca urmare a aplicarii prevederilor acestui document", constata White. Acesta apreciaza ca, in aceste conditii, "nu e de mirare ca unii angajatori vor sa boicoteze CCM prin orice mijloace posibile, insa e de neconceput ca un lider sindical ca dvs. vine sa-i sprijine pe acestia in eforturile lor".
Amintim ca, Actul Aditional la CCM-ul la nivel de ramura mass-media a fost inregistrat la Ministerul Muncii si publicat deja in Monitorul Oficial, el producand efecte juridice pentru toti angajatorii si angajatii din mass-media.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.